Foto: Dugopolje.org

U Klubu knjižare NOVA u Osijeku u petak 25. lipnja 2022. godine, održana je promocija knjige Antuna Derežanina Tunje „RAT I MIR, Jedan život tri režima“.

Autor knjige rođen je 28.01.1917. u Dragaliću kod Nove Gradiške, a preminuo je 22.12.1990. u Križevcima. Knjiga je autobiografska i sadrži memoare autora u kojima se prisjeća svog đačkog i vojničkog života, sloma Kraljevine Jugoslavije, osnivanja domobranstva te svog prvog radnog mjesta. Knjiga opisuje jedno osobno iskustvo, ali zapravo priča o teškoj i tragičnoj sudbini cijelog hrvatskog naroda u vremenu II. svjetskog rata, a pogotovo po njegovom završetku.

Nakladnik knjige je Hrvatski svjetski kongres iz Zagreba, a predstavljači knjige bili su Ivan Petrović (mr. sc. i rođak Tunjine supruge Anke te sponzor pri izdavanju knjige), Pero Šola i Stipo Pilić (prof.).

Moderator promocije bio je Ivan Petrović mr. sc. i rođak Tunjine supruge Anke te sponzor pri izdavanju knjige je uvodno objasnio nastanak knjige iz osobnih zapisa autora, te uveo publiku u osnovni sadržaj knjige.

Pero Šola poznati istraživač povijesne građe 2. svjetskog rata i poraća istaknuo je povijesnu kvalitetu knjige koja iako pisana na osnovu osobnih impresija i doživljaja može biti veliko povijesno vrelo koje bi na jednoj drugoj razini moglo rasvjetljavati političke događaje i situacije u predratno, ratno i poratno vrijeme iz fokusa jednog običnog Hrvata.

Stipo Pilić je istaknuti hrvatski povjesničar i suosnivač Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“. Do sada je izdao više knjiga i stručnih radova. Hrvatski je branitelj te je bio pripadnik Zagrebačke 101. br ZNG i Vukovarske 204. br HV-a. Sudionik je VRO „Oluja“, a danas radio kao profesor povijesti i geografije u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Zagrebu. Kao urednik i priređivač ove knjige je dao presjek knjige naglašavajući sve bitno na što treba obratiti pažnju kod čitanja, ističući poštenje autora kada su ljudi i događaji u pitanju.

Nakon promocije zainteresirani su mogli kupiti knjigu „Rat i mir“ po promotivnoj cijeni.

Anita M