Wednesday, August 4, 2021
HomeKulturaPovijestU Osijeku predstavljen prvi žrtvoslov OBŽ-a "PREŠUĆENE ŽRTVE II. SVJETSKOG RATA I...

U Osijeku predstavljen prvi žrtvoslov OBŽ-a “PREŠUĆENE ŽRTVE II. SVJETSKOG RATA I PORAĆA OBŽ-a”, obuhvatio je imena čak 13 tisuća ubijenih

Osijek – Osamdeset, pa i više godina, prošlo je od njihove smrti, čak pola stoljeća, i više, u bivšem režimu o njima se nije smjelo govoriti nego tek šapatom, kriomice, u krugu obitelji, mnogima im se (u tom vremenu) nije ni za grob znalo, a sada im je u spomen na njihovu žrtvu, život, kosti i ne/skriven humak objelodanjeno ime.

U četvrtak navečer, predstavljena je u Osijeku knjiga “Prešućene žrtve Drugog svjetskog rata i poraća Osječko-baranjske županije”.

Kraj je to što je od 1941. do 1945., i kasnije, u poraću, bio bremenit vihorom rata i onim što je najveći svjetski sukob ostavio za sobom na tom području, brojnošću naroda – od hrvatskog, njemačkog, mađarskog, židovskog, srpskog i drugog, blizine Srijemskog fronta, savezničkih bombardiranja, logora u vrijeme i nakon rata i dr.

Knjiga je prvi i jedini žrtvoslov Osječko-baranjske županije, a njegovi priređivači pripremali su ga više do pet godina, skupljajući i bilježeći na tisuće i tisuće imena. Rezultat je taj da je ovom knjigom obuhvaćeno gotovo 13 tisuća imena što civilnih što vojnih žrtava komunističkih vlasti za Drugog svjetskog rata i poraća, no, ističe Pero Šola iz njezina priređivačkog tima i đakovački istraživač komunističkih zločina, i brojnih žrtava savezničkih bombardiranja.

Tu su i brojne žrtve iz logora, naročito pripadnici njemačke zajednice. Ukupno, imena su to žrtava s područja sedam gradova, 35 općina i njima pripadajućih mjesta s područja OBŽ-a. Na predstavljanju žrtvoslova u dvorani Vikarijata a čiji su organizatori žrtvoslovne udruge – Hrvatsko društvo političkih zatvorenika – podružnica osječko-baranjska, Hrvatski obredni zdrug Jazovka – krilo Đakovo i Hrvatski domobran Osijek – govorili su Marko Krznarić, Pero Šola, Vlado Filić, koji je napisao predgovor i lektorirao knjigu te umirovljeni svećenik Anto Pavlović.

foto: facebook

– Riječ je o žrtvama o kojima se nije smjelo govoriti, prešućivane su. Knjiga donosi nove podatke o ljudskim gubicima koji, osim u kontekstu zločina, govore i o demografskim posljedicama – čulo se na predstavljanju, kao i to da se usporedbom podataka s bivšim žrtvoslovima iz vremena Jugoslavije konstatira kako je više žrtava komunizma nego fašizma, a tada nisu popisivane.

– Najmanje žrtava imala je Baranja, jer ondje nije bilo partizana, taj dio bio je pod mađarskom okupacijom – dodaje Šola. U žrtvoslovu se ističu i žrtve savezničkih bombardiranja u kojima su najviše stradali gradovi Slavonski Brod, tada Brod na Savi, zbog proizvodnje “tadašnjeg Đure”, potom Vinkovci i Osijek, a s njima i njihovo civilno stanovništvo.

Brojna (i neistražena) grobišta i logori

Na području Osječko-baranjske županije brojna su grobišta žrtava komunističkih zločina, poput Crnog potoka, na našičkom području, Ruševa, ali na kojem su brojne žrtve iz Đakovštine, u Đakovu je, u samom središtu grada, još neistražena masovna grobnica Parokova livada, potom Breza kod Poganovaca, i dr.
Brojni su i logori partizanskih vlasti, poput zloglasnih Živčana, pokraj Paučja u Đakovštini, potom logor Zeleno polje Osijek, logori za njemačko stanovništvo, folksdojčere, kao što su oni u Krndiji, Valpovu i drugi.

dp/Glas Slavonije

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments