U Širokom izvršena ekshumacija šest tijela hrvatskih vojnika

  0
  69
  Na grobištu Čarapovo polje pokopano je šest hrvatskih vojnika, ustaša 7. satnije, 2. bojne, PSUV-a Makarska, koji su krajem 1944. godine u okršaju s partizanima na tom mjestu i poginuli.
  

  Povjerenstvo za otkrivanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća Široki Brijeg u četvrtak, 27. svibnja 2021., izvršilo je ekshumaciju grobišta br. 7, Čarapovo polje na Privalju, nedaleko od Privaljskog mosta, navodi Grad Široki Brijeg na svojoj službenoj stranici, prenosi Bljesak.info.

  Na ekshumacija je bila prisutna i rodbina poginulih. Stjecaj različitih nepovoljnih okolnosti doveo je do toga da ovo grobište nije ranije ekshumirano, iako su neki od zahtjeva Povjerenstvu, najprije za njegovo uređenje, a potom i za njegovu ekshumaciju, bili dostavljeni godinama ranije.

  Na grobištu Čarapovo polje pokopano je šest hrvatskih vojnika, ustaša 7. satnije, 2. bojne, PSUV-a Makarska, koji su krajem 1944. godine u okršaju s partizanima na tom mjestu i poginuli.

  Zahvaljujući svjedocima (danas nažalost pokojnima) identitet tih šestorice poginulih hrvatskih vojnika poznat je, a dodatno je potvrđen konzultiranjem Žrtvoslova navedenih općina i gradova iz kojih su oni potjecali.

  Na grobištu označenom kao „grobište br. 7“, Čarapovo polje na Privalju, poginuli su i pokopani hrvatski vojnici:

  1. Ivan (Cvitana) Paponja (1923.-1944.) s Paoče (Čitluk),

  2. Ivan (Mate) Pinjuh „Glavinušić“ (1922.-1944.) s Čerigaja (Široki Brijeg),

  3. Stanko (Mate) Knezović (1922.-1944) s Privalja (Široki Brijeg),

  4. Ivica (Ivana) Barbarić „Janjoš“ (1924.-1944.) iz Knešpolja (Široki Brijeg),

  5. Vide (Lazara) Prce (1923.-1944.) s Domanovića – Opličića (Stolac),

  6. Vlado (Marka) Mihalj „Ruškić“ (1925.-1944.) iz Rakitna – D. Poklečana (Posušje).

  Foto: Bjesak info

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here