Foto: Facebook/Ilustracija

U Splitu je zabilježeno nekoliko slučajeva hripavca, vrlo teške zarazne bolesti, a roditeljima vrtićke djece stigla je važna obavijest.

Zdravstvene voditeljice Dječjeg vrtića “Grigor Vitez” upozorile su kako se bolest i dalje pojavljuje među necijepljenom dojenčadi i malom djecom, ali i kod odraslih. Istaknuli su kako imaju mogućnost PCR-om detektirati uzročnika (Bordetella pertussis) u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, prenosi Dalmatinski portal.

“U svrhu prevencije daljnjeg širenja bolesti, osobito u dolazećem zimskom periodu i u našoj ustanovi, ovim putem potičemo redovna cijepljenja dojenčadi i pozivanje/upućivanje male djece na planirana DTaP/dTap cijepljenja, kao i svih onih koji cjepivo nisu primili. Molimo roditelje da se jave izabranim pedijatrima ili obiteljskim liječnicima kako bismo zaustavili širenje bolesti te izbjegli epidemiju”, poručili su iz vrtića “Grigor Vitez”.

Za novorođenčadi i dojenčadi, valja istaknuti, hripavac može biti jako opasan, posebice za onu koja nisu cijepljena. Često se i hospitaliziraju zbog potrebe za bolničkom skrbi i terapijom.