Prije tri i pol godine amputirana mu je desna noga, a bez pomoći institucija bio je prepušten susjedima, prijateljima i sestri. ”Ako sam krepa, nazovi…”, pisalo je na zidu pokraj njegova kreveta.

Hrvatski branitelj i ratni vojni invalid Ivo Weber preminuo je sinoć u Splitu, “zarobljen” u svome stanu u Jeretovoj ulici. Weber nije dočekao izgradnju invalidske rampe koja bi mu omogućila izlazak iz stana.

Prije 3,5 godine amputirana mu je desna noga, a bez pomoći institucija bio je prepušten susjedima, prijateljima i sestri. ”Ako sam krepa, nazovi…”, pisalo je na zidu pokraj njegova kreveta.

Mobitelom je mogao nazvati susjede ili Hitnu pomoć ako mu je potrebno. Po kući se kretao pomoć pomagala i proteze. Na hodalicu je čekao deset mjeseci, a na protezu – koja mu ne odgovara – godinu i pol. Imao je i fizioterapeuta koji mu je nekoć dolazio, a ujutro ga posjeti patronaža na pola sata, nakon čega je prepušten sam sebi.

– Na lijekove trošim oko tisuću kuna, to mi dođe kao režije. Uz mirovinu dobivam oko 600 kuna socijalne pomoći od Ministarstva branitelja. I to je sve. Ostalo sve sam pokušavam “pokriti”. Kao da postoje posebne norme za osobe s invaliditetom do 80 kilograma i mene s više od 140 kilograma – kazao je Weber prije desetak dana za Slobodnu

Desetak godina tražio je ugradnju rampe na stubištu zgrade. Rampa koja se trebala ugraditi obuhvaćala bi dio javne površine, a dopuštenje Grada, kako je Weber prije nekoliko godina rekao za Slobodnu Dalmaciju, nisu dobili. Jedino rješenje bila je ugradnja kose rampe na čestici zgrade koju bi stanari morali sami platiti.

Toni Šoljan, direktor Sektora upravljanja tvrtke Tehnoplast, kazao je da novca iz pričuve za tako nešto nije bilo. “Financiranje su gospodinu Weberu obećavale Udruge, Crkva, Grad Split, međutim do danas to pitanje nije riješeno”, istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju.

Ministarstvo branitelja od medija je ranije doznalo da Weberu treba pomoć i istaknulo je kako je spremno pomoći u izgradnji rampe kad dobije zahtjev. Spreman za pomoć bio je i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.