Saturday, October 16, 2021
HomePripremaU subotu otkrivanje spomenika pripadnicima skupine Fenix '72

U subotu otkrivanje spomenika pripadnicima skupine Fenix ’72

Hrvatska uzdanica iz Zagreba i Grad Ljubuški pozivaju na obilježavanje tridesete obljetnice pogibije Ludviga Pavlovića te na otkrivanje i blagoslov spomenika pripadnicima skupine Fenix ’72 u subotu, 18. rujna 2021. u Ljubuškom.

PROGRAM:

7.00 sati – Sveta misa za Ludviga Pavlovića u crkvi sv. Paškala u Vitini

07.30 sati – Polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomenika Ludvigu Pavloviću u Vitini

08.00 – Polaganje cvijeća i paljenje svijeća na grobu Ludviuga Pavlovića u Vitini

09.00 – Polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomenika na mjestu pogibije Ludviga Pavlovića u Studenium Vrilima kod Posušja

12.00 – Otkrivanje spomenika pripadnicima skupine Fenix 72 u Ljubuškom

Od devetnaest pripadnika Skupine Feniks ’72 dvojica su bila s područja Općine Ljubuški – Pavao Vegar iz Vašarovića i Ludvig Palović iz Vitine.

Vegar je poginuo 21. srpnja 1972. u Trnbusima kod Blata na Cetini.

Pavlović je 24. srpnja 1972. zarobljen u Pribiću kod Livna te ga je Vojni sud u Sarajevu osudio na kaznu smrti strijeljanjem, koja mu je potom pretvorena u dvadesetogodišnju robiju. Nakon izdržane kazne odmah se priključio dragovoljačkim postrojbama u Hercegovini te je poginuo 18. rujna 1991. u Studenim Vrilima kod Posušja.

Treća žrtva bio je Ante Miličević iz Radišića koji je bio vanjski član Skupine Feniks ’72. Nakon što je otkriven, uhićen je u Dubrovniku i doveden u zatvor u Mostaru, gdje mu se izgubio svaki trag – likvidiran je bez suđenja na nepoznatom mjestu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments