U Zagrebu izdavali lažne covid-potvrde, slučaj komentirao ravnatelj Doma zdravlja

0

Ravnatelj Doma zdravlja Zapad, Doc. dr. sc. Miroslav Hanževački, u kojem policija istražuje izdavanje covid-potvrda necijepljenima na temelju unošenja lažnih podataka u sustav, komentirao je cijeli slučaj za N1 TV

Potvrdio je da je istraga u tijeku i to od prošlog tjedna, ali da ne može detaljnije govoriti o tome.

“Nažalost, to je istraga koja ide, tako da bojim se da ne mogu reći ništa više. To je istraga koja je u tijeku od prošlog tjedna”, rekao je Hanževački.

“Nama je najveći interes da se to što detaljnije i preciznije istraži jer to je apsolutno pogubno za cijeli sustav cijepljenja.

Treba najkategoričkije svaku sumnju, pokušaj i nakanu kažnjavati. Mi nastojimo što detaljnije snimiti tko je uopće bio u poziciji bilo što takvo napraviti i to je to što mogu reći.

Naravno da smo na svoj dispoziciji tom istraživanju koje mora imati te elemente informatičkog vještačenja jer svaka intervencija zapravo ostaje zapisana tako da se povezuje s osobom fizičkom i to je možda jedina sreća u tome”, objašnjava.

Kakve su eventualne sankcije za djelatnika koji je unosio lažne podatke kako bi necijepljenima mogao izdati covid-potvrde?“Naravno, sve ide po pravilima i Zakonu o radu, no najprije moramo dobiti sve pisane dokumente od policije. No s takvom sumnjom teško je zamislivo da se netko, i ako ga ne zadrži policija, vrati na posao.

Moramo naći neki naš pristup temi prije eventualnog povratka na posao, no on se sigurgno neće vratiti na posao prije nego budemo sigurni o čemu se točno radi”.Objasnio je i kako je uopće moguće da netko unosi lažne podatke:

“Nažalost sustav je takav da ostavja mogućnost da se radi online. Vi, ako znate kuda i poznajete sustav, ako imate čitač kartice, možete se povezati od bilo kuda. To nije povezano ni s radnim vremenom ni radnim mjestom, nego, nažalost, s nečijom nakanom da nešto napravi”.

Dodao je i kako se teoretski osumnjičeni djelatnik može vratiti ako su razgovori s policijom završeni: “Ali ako se vrati mislim da ćemo ići s nekom suspenzijom”, zaključuje.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here