Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 801 obrađenog testa danas je 80 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 34, Imotskog 2, Kaštela 5, Komiže 1, Omiša 2, Sinja 10, Solina 5, Trilja 3, Trogira 1, Vrgorca 3, Vrlike 1, Dicma 2, Dugog Rata 1, Hrvaca 1, Muća 7, Podstrane 1 i Prološca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1577 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 28 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

Karin je na početku kazala kako još uvijek nema službene brojke, ali kako joj se čini da će danas biti bolja situacija. 

“Preliminarno znamo da će biti negdje oko 10 posto novooboljelih u odnosu na broj testiranih. Za očekivati je da ćemo imati porast broja novooboljelih upravo zbog mirko žarišta. Dogodile su nam se situacije da je u određenim situacijama na jednom mjestu bio veći broj oboljelih”, rekla je Karin. 

Ipak napominje kako s obzirom na to da je u mikro žarištima bio veći broj oboljelih, možemo očekivati veći broj. “Na području Sinja imamo čak i čitave obitelji koje su oboljele”, ističe. 

Komentirala je i najave da bi zaraženi sami mogli obavještavati svoje kontakte da bi trebali u samoizolaciju. 

“Epidemiolozi vrlo naporno rade zadnjih 7 mjeseci, što je jako teško i iscrpljujuće. Ja uistinu ne bi ulazila u predviđanja, to će odlučiti stručno epidemiološko društvo. To je ipak samo prijedlog”, ističe. 

“Stožer razmišlja i promišlja o svim situacijama, zasad još nije bilo razgovora o strožim mjerama. Nije vrijeme još uvijek za neka pooštravanja. Vi znate da smo mi vrlo mala zemlja i imamo veliku fluktuaciju. Treba razmišljati lokalno i usklađivat ćemo se s ostatkom Hrvatske”, kazala je zaključno. 

Podijeli objavu