Ubojstvo Putinovog propagandiste mogao bi biti obračun vrha ruskih obavještajnih službi”

0
59
Foto_ Twitter

Maksim Kamenjeckij, profesor na kijevskom Institutu za međunarodne odnose, u Novom je danu govorio o aktualnom stanju u ratom pogođenoj Ukrajini i smaknuću ruskom vojnom blogera Vladlena Tatarskog.

“Proruski separatist Igor Girkin Strelkov je rekao da Rusija ide prema vojnom porazu u Ukrajini jer ciljevi koje je odredila Rusija nisu ispunjeni i onda naravno opada moral u vojsci. Što se tiče ubojstva ruskog vojnog blogera, mislim da bi se tu moglo raditi o obračunu vrha ruskih obavještajnih službi”, rekao je profesor Maksim Kamenjeckij.

On misli da koliko god ljudi prate blogere na internetu, da oni nisu neka značajna meta, isto kao u slučaju Darje Dugine.

“No, u isto vrijeme takva ubojstva omogućavaju ruskim vlastima govoriti da je to terorizam i da zbog tih navodnih ukrajinskih činova vode specijalnu operaciju – rat. Upravo zbog tih razloga ubijen bloger i skoro ne sumnja da tu ima ukrajinskog traga. Ne može se vjerovati svim izjavama što se sve događa u Moskvi. U većini slučajeva tu se neće raditi o djelovanjima Ukrajine, njima bi bile važnije osobe koje vode rat, a tu se radi o nekim blogerima koji su popularni među svojim pristašama, ali nisu bitni za Ukrajinu”, rekao je Kamenjeckij.

Isto tako, komentirao je i ruske vojne plaćenike Wagnerovce.

“Ako se radi o nekoj vrsti zamjene, onda postojećem Wagneru treba dodati neku snagu koju pokušavaju organizirati na Krimu. Wagner ima zadataka i van Rusije – u Africi i Balkanu. Tu se ne radi o potpunoj zamjeni nego o dodatnim naporima. U vezi njih je bilo dosta skandaloznih situacija i zato se traži neka alternativa”, kazao je.

Za kraj je rekao Ukrajinci zasad čekaju protuofenzivu i rade na pripremama.

“Rusi su na čitavoj liniji bojišnice iskopali rovove, pripremaju uporišta, ali s druge strane ukrajinska vojska još uvijek nema opremu i naoružanje koje bi bilo životno važno za takvu ofenzivu – a pritom mislim na rakete”, zaključio je.

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here