Udruga dr Ante Starčević Osijek: ‘Mjesto masovne grobnice iz 1946. treba preimenovati u Trg žrtava komunističkog režima’

0
Foto: privatni album

Udruga dr Ante Starčević Osijek Osijek obilježila je Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

U osječkoj Svačićevoj ulici simbolično su postavili natpis “Trg žrtava komunističkog režima” i upozorili na nedovoljnu istraženost komunističkih zločina.

Foto: Privatni album

Naime, na toj lokaciji se po izjavama svjedoka nalaze sekundarne grobnice s više od 600 žrtava komunističkog režima.

Stari Osječani pamte da je na prostoru Gradskog vrta postojao logor sa zatočenim hrvatskim vojnicima, njemačkim vojnicima i civilima, a mnogi su u tom logoru umrli ili su smaknuti bez suda.

“Želimo istaknuti da svaka žrtva ima pravo na dostojan grob što je civilizacijska stečevina. U spomen na sve nevine žrtve ponovno predlažemo imenovanje parkirališnog prostora preko puta male tržnice u Ulici kralja Petra Svačića u Trg žrtava komunističkog režima. Time bi Osijek na simboličkoj razini bio prvi grad u Hrvatskoj s ovakvim trgom”, poručuju iz Udruge dr Ante Starčević Osijek.

Iz Udruge iskazuju nadu da bi se to u skoroj budućnosti moglo i dogoditi budući je došlo do promjene gradskih vlasti i da po prvi puta Osijekom upravlja HDZ, a kao što znamo i na razini županije je HDZ na vlasti, pa se pred njih postavlja zadatak da stvari postave na svoje mjesto, te da pokojnici dobiju zasluženi mir.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here