Udruga stečajnih upravitelja otišla u stečaj

0
162
Foto: press/ilustracija
Udruga stečajnih upravitelja u Bosni i Hercegovini otišla je u stečaj. Ovo udruga se pojavila na listi poreznih dužnika u Federaciji BiH na kojoj se nalazi skoro 5.000 organizacija.

Račun Udruge se početkom ovog mjeseca pojavio na popisu blokiranih računa Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i financijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Admir Čavalić je za Klix.ba kazao da je Udruga stečajnih upravitelja u BiH samo jedan od brojnih dužnika koji su u procesu likvidacije ili stečaja, a na otplatu tog duga vjerojatno se ne može računati u budućnosti.

“Možemo primijetiti da se pozicija poreznih obveznika sa velikim dugom uglavnom ne mijenja, što dovodi do zaključka kako je potrebno da Vlada FBiH i Porezna uprava FBiH pronađu adekvatan model otplate duga, sa naglaskom na održavanje daljnjeg poslovanja danih subjekata. Odbor za ekonomsku i financijsku politiku pri federalnom parlamentu će svakako uzeti učešće u izradi danog modela”, rekao je.

On je kazao da značajan broj velikih dugovanja dolazi iz javnog sektora – deset najvećih dužnika, a ključno je pitanje kako je nastao toliki dug.

“Pretpostavka je da je u ranijim periodima politika uvjetovala nastanak, ali i toleranciju spram dugovanja od strane Porezne uprave. Naravno, nemamo sustav odgovornosti koji bi eventualno sankcionirao one koji su bili uključeni u takve aktivnosti”, pojasnio je.