Višestoljetni dugopoljski hrast, poznati Balića dub, danas je uklonjen i saniran. Nakon svih ovih godina počeo predstavljati opasnost za stanovništvo Dugopolja. Mitsko stablo danas je uklonjeno.

– Mitski višestoljetni hrast Balića dub smješten uz sam rub Dugopoljskog polja polako odlazi u ropotarnicu povijesti. Skrivao je u sebi pjesme, bajke i predaje o vilama na Mosoru. Bio je epska poveznica nadnaravnih bića s Mosora sa stvarnim svijetom i životom žitelja Dugopolja. Balića dub do danas je imao jaku sentimentalnu vrijednost za sve Dugopoljce. – rekao nam je direktor TZ Dugopolje Tomislav Balić.

Postupak uklanjanja ove sentimentalne stoljetne vrijednosti Dugopoljaca opisao nam je komunalni redar Općine Dugopolje Dean Caktaš.

– Skroz smo ga ispilali. Ostali su samo glavni panjevi debla od tri metra od zemlje. Stručno mišljenje smo zatražili od Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split. Oni su izašli na teren i dali nam rješenje svoje u kojemu su naveli koji je hrast, koliko je star i ostalo. Predložili su uklanjanje hrasta koji u opisanom stanju predstavlja opasnost za javni prijevoz, prolaznike i imovinu. Potom smo mi pristupili saniranju i uklanjanju. Za taj korak smo angažirali Parkove i nasade iz Splita, koji su za nas to danas obavili. – kazao nam je komunalni redar Općine Dugopolje Dean Caktaš.