Umirovljeni branitelj o borbi s koronom: ‘Bio sam 21 dan na respiratoru i učio opet govoriti’

0
Josip Rukavina 59 dana u bolnici zbog kovida/Foto: Snimka zaslona HRT

U riječkoj je bolnici bio 59 dana i ondje dobio nadimak Fenomen. I danas pije deset lijekova na dan…

Josip Rukavina, umirovljeni branitelj, opisao je svoju borbu s koronom. Prije točno godinu dana, kada još nije bilo cjepiva, počela je njegova kalvarija.

– Intubiran sam u Gospiću u bolnici i završio sam na covid odjelu u Rijeci i bio sam na kovid odjelu na respiratoru 21 dan – navodi Josip Rukavina, a priču donosi HRT.

Toga se razdoblja Josip, kako kaže, uopće ne sjeća. Kada su ga skinuli s respiratora, shvatio je da ne može govoriti i pomicati se. U riječkoj je bolnici bio 59 dana i ondje dobio nadimak Fenomen. 

osip i danas pije deset lijekova na dan.

– Vjerojatno pomogli, ali su me i satrali, nokti su mi bili otpali na rukama i nogama i narasli ponovo – navodi dalje Josip.

Ni godinu dana nakon bolesti ovaj umirovljeni branitelj nije došao sebi.

– Trnu mi ruke, šake, trne mi noga desna, nemam snage kao što sam imao – navodi Rukavina.

Zaraženog je Josipa u gospićku bolnicu, na COVID odjel, primio njegov imenjak, medicinski tehničar u operacijskoj dvorani. Četiri dana nakon toga i on je obolio. 

– Odjednom ne možete udahnut, ne znate što se događa, normalno je sve do tad bilo to traje možda nekakvu minutu i onda prodišete, kako, nemate pojma. Odem do toaleta i ne mogu se vratiti nazad jer nemam fizičke snage, naglašava Josip Pezelj, Gospić.

Josip nije imao najteži oblik bolesti, no koristio se uslugama dnevne COVID bolnice u Zagrebu. Stradala su mu pluća – otkrili su mu kroničnu bolest. Oba su se Josipa, bez razmišljanja, nakon proživljenoga odlučila cijepiti.

– Cijepio sam se prvom i drugom dozom Pfizera, cijepio sam se pneumokokom zbog bolesti pluća, i jučer sam primio cjepivo protiv influence, nabraja Josip Pezelj, Gospić.

– Jer ono što sam doživio makar se morao cijepiti svakih šest mjeseci ja ću se cijepiti da to ne doživim, kaže Josip Rukavina, Gospić.

Ovih dana raste broj oboljelih u Ličko-senjskoj županiji, a, nažalost, i hospitaliziranih. 

– Ono što je veliki problem to su zdravstveni djelatnici kojih je i ovako malo i bolesni su, i teško nam je, rekla je Sandra Čubelić, dr. med., ravnateljica OB-a Gospić.

Lički zdravstveni radnici nadaju se da će ovaj četvrti val zaraze potaknuti ljude na cijepljenje jer jedino se tako može spriječiti mogući kolaps zdravstvenog sustava.

Video možete pogledati OVDJE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here