Foto: HDZ

Nakon duge i teške bolesti preminuo je hrvatski političar i bivši ministar financija u Vladi Ive Sanadera Ivan Šuker.

Obavljao je funkciju ministra financija i potpredsjednika Vlade, a rođen je 1957. godine u Livnu.

Zastupnik HDZ-a od 2000.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine postao je zastupnik HDZ-a i član Odbora za financije i državni proračun, te Odbora za lokalnu samoupravu.

Također je postao vođa Gradskog odbora HDZ-a i gradonačelnik Velike Gorice. Šuker je izabran i u Predsjedništvo HDZ-a.

Iako je podržavao Ivića Pašalića umjesto Ive Sanadera na VII. Općem saboru HDZ-a 2002. godine, izabran je za potpredsjednika stranke.

Smijenila ga Jadranka Kosor

Od 2003. godine obnašao je dužnost ministra financija u vladi Ive Sanadera, a ostao je na toj poziciji sve do 2008. godine, kada ga je smijenila Jadranka Kosor tijekom rekonstrukcije vlade u kojoj je otišlo još troje ministara.

Šuker je na sjednici Predsjedništva stranke poručio Kosor kako joj nikada neće oprostiti. Martina Dalić je naslijedila Šukera nakon njegova odlaska s te pozicije, a on je ponovno aktivirao svoj saborski mandat.

Na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima 2012. godine za predsjednika HDZ-a podržao je Tomislava Karamarka, ali s obzirom na to da je to učinio kasno nije se našao na njegovoj listi.

Tada doživljava poraz na izborima za mjesto potpredsjednika stranke, ali nakon toga ponovno preuzima Gradski odbor HDZ-a Velike Gorice. Odnio je tijesnu pobjedu nad svojim dugogodišnjim stranačkim rivalom Draženom Barišićem.

Odlazak u mirovinu

Od 2002. do 2004. godine je bio predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, a 2015. godine je opet izabran na tu funkciju. U studenom 2016. godine napušta tu dužnost i nakon toga se sve manje spominje u medijima. Nakon što je ispunio sve uvjete odlazi u mirovinu. Nakon odlaska iz Sabora je ostao član HDZ-a, ali više nije bio član nijednog središnjeg tijela HDZ-a.

Šuker se većinu vremena od 27 godina, koliko je bio aktivni član HDZ-a, uspijevao održavati u vrhu stranke unatoč svim promjenama na čelu. Bio je jedan od najaktivnijih zastupnika u Saboru.