Umro je ĆIRO BLAŽEVIĆ, trener svih trenera

0
Foto: Screenshot

Legendarni trener i osvajač svjetske bronce iz 1998. zauvijek će ostati upisan u povijest hrvatskog sporta

U Zagrebu je u 88. godini života preminuo Ćiro Blažević, nakon duge i teške bolesti.

“Trener svih trenera” rođen je u Travniku 10. veljače 1935. Autor je jednog od najvećih uspjeha hrvatskog sporta, svjetske bronce iz 1998. godine.

Nogomet je igrao do 31. godine života, a nosio je dresove Dinama, Lokomotive, Sarajeva, Rijeke i na koncu Siona, a onda je u švicarskom Moutieru odlučio postati trenerom. Ostao je u Švicarskoj te je vodio Vevey i Sion da bi 1979. godine preuzeo švicarsku reprezentaciju. Uspon je počeo 1979. godine kad je došao u Rijeku s kojom je dogurao do četvrtfinala Kupa kupova u kojemu je ispao od Juventusa. U prosincu 1980. godine prihvatio je poziv Dinama gdje se u prvom mandatu zadržao do ljeta 1983. godine. Nije to bio običan mandat, Ćiro je 1982. godine Dinamu donio naslov prvaka Jugoslavije, prvi put nakon 24 godine. Momčad su u uspjehu predvodili Marko Mlinarić, Velimir Zajec, Snješko Cerin, Stjepan Deverić, Boro Cvetković, Marijan Vlak.

“To je nešto neponovljivo i definitivno vrhunac moje karijere. Svaka čast bronci u Francuskoj, ali meni je Dinamova 1982. godina kruna svega što sam napravio kao trener”, rekao je Ćiro na svoj 82. rođendan.

Nakon što je u idućoj sezoni osvojio jugoslavenski Kup, ‘‘Trener svih trenera‘‘, prvi je put napustio Zagreb. Karijera ga je ponovno odvela u Švicarsku, vodio je Grasshoper jednu sezonu, jednu dovoljno da se okruni naslovom državnog prvaka, a onda je nakon PAOK-a, vodio Prištinu do njene promocije u prvu jugoslavensku nogometnu ligu.

Anita M.