UPOZORENJE PODUZETNICIMA – prijevare fiktivnih tvrtki iz UK, Nigerije i Gane

0

Upozoravamo na sve učestalije obraćanje hrvatskih poslovnih subjekata Veleposlanstvu RH u Londonu povodom financijskih prijevara od poslovnih i fizičkih subjekata u Ujedinjenoj Kraljevini, Nigeriji i Gani.

Hrvatske tvrtke, obrti i OPG-ovi koji su se upustili u sklapanje vrijednih poslova s pravnim i fizičkim osobama u UK putem nevjerodostojnih oglasa putem interneta, bez prethodne provjere urednosti poslovanja i bez unaprijed dobivenih bankovnih jamstava kako će isporučena roba biti i plaćena, ustanovili su da su postali predmetom prijevare. U najviše je slučajeva riječ o „lakom i brzom“ plasmanu njihovih roba i usluga na tržište UK ili o „nuđenju povoljne“ nabave opreme ili mehanizacije za potrebe poslovanja u RH, koja im nakon uplate nikad nije isporučena. Primijećeno je i sve češće obraćanje fiktivnih tvrtki iz UK na jezicima zemalja istočne Europe, ali i hrvatskom jeziku, jer su se ove skupine pokazale „ranjivima“ kada je u pitanju online kupnja ili sklapanje poslova.

U afričkim zemljama najčešće je riječ o namjeri sudjelovanja na javnim natječajima koji se naknadno pokažu lažnima. Zabilježeni su i primjeri kada „potencijalni prevaranti“ putem interneta sami prilaze hrvatskim obrtima i tvrtkama u RH nudeći im mogućnost posredovanja pri plasmanu njihovih proizvoda i usluga na tržište UK ili Afrike, pri čemu sve češće koriste hrvatski jezik.

Kako bi se prijevare spriječile, u slučaju potencijalne sumnje potrebno je pravodobno napraviti provjeru vjerodostojnosti tvrtki (financijskog stanja, kreditne sposobnosti, ovlaštenih osoba za zastupanje) i agenata putem Veleposlanstva RH u Londonu, slanjem molbe na e-mail: vrhlon@mvep.hr. Takve informacije mogu pomoći u procjeni i donošenju daljnjih odluka iako je u konačnici odgovornost za sklapanje posla na samim poslovnim subjektima.