USTAVNI STRUČNJAK: Oba MOST-ova pitanja na referendumu su protuustavna

0
Foto: screenshot
  • U subotu kreće prikupljanje potpisa za MOST-ov referendum oko korone – s dva pitanja. MOST-ovci traže izmjenu članka 17 Ustava i uvrštavanje epidemije i pandemije – u kojoj bi o ograničenju prava i sloboda odlučivao Sabor dvotrećinskom većinom.

Također, traže da se iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti izbaci Stožer kao tijelo koje odlučuje o mjerama i da dosadašnje odluke Stožera mora potvrditi Sabor. Zahtijevat će i ukidanje covid potvrda.

Dr. Mato Palić, ustavni stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku tvrdi da su oba pitanja protustavna.

“Kao što sam već rekao ranije OBA pitanja su protuustavna. Prvo ću se izjasniti o drugom pitanju. Tim se pitanjem žele ostvariti izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Zašto je to neustavno?

1. Stožer Civilne zaštite je državno tijelo kojem je djelokrug poslova definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite i određene ovlasti ima temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Na referendumu se NE MOŽE odlučivati o ovlastima državnih tijela.

To je zakonodavni rezervat i ulazi u isključivu nadležnost Hrvatskog sabora. To znači kako je ovaj dio sporan i s aspekta diobe vlasti kao jednog od temeljnih ustavnih načela ove države. Dioba vlasti NIJE referendumska materija.

2. U tom referendumskom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ima ukupno šest odredbi. Od tih šest tri imaju povratno djelovanje (odnose se na već donesene odluke Stožera civilne zaštite, a osobito na onu o COVID POTVRDAMA). Ustav Republike Hrvatske kaže kako iznimno samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje i to ako postoje posebno opravdani razlozi. Ako 3 od 6 odredbi ima povratno djelovanje onda to nisu pojedine odredbe nego polovica svih odredbi (kvantitativno je znatno više od pola).

U obrazloženju referendumskog pitanja o tome nema niti slova, iako se u postupku donošenja zakona (ti standardi se primjenjuju i na zakonodavni referendum) povratno djelovanje mora posebno dobro obrazložiti kako bi sve bilo s skladu s Ustavom.

3. Referendumskim pitanjem se želi postići cilj prema kojem bi Hrvatski sabor odlučivao o mjerama (osnivanje karantene, zabrane putovanja u državu u kojoj postoji epidemija i provođenje obvezne epidemijske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije) ukoliko se njima ograničavaju prava i slobode.

Kojim aktom? Jedino može zakonom. Zašto bi Sabor o tome odlučivao zakonom kada je već sabor donio Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti?  Ima još, ali i ovo je sasvim dovoljno.

P.S. Drugo pitanje će isto biti razjašnjeno u nekoj budućoj objavi. – napisao je Palić na svojem Facebooku

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here