USTAVNI STRUČNJAK: Sabor je nadležan donijeti odluku o obuci ukrajinskih vojnika

0
Foto: screenshot

Zbog obuke Ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj došlo je do prijepora između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Sabor je na prijedlog Vlade raspravljao o ovoj temi, no još uvijek se lome koplja tko je u pravu, a tko u krivu? O tome bi mogao odlučivati Ustavni sud koji pred sobom ima niz drugih vrućih pitanja. 

Mato Palić, Ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku, smatra da je Sabor imao pravni temelj da raspravlja o ovoj temi. 

– On je nadležan u onim situacijama kad pripadnici Oružanih snaga RH odlaze izvan Hrvatske ili kad pripadnici Oružanih snaga država saveznica dolaze na teritorij RH radi određenih vojnih aktivnosti, na prijedlog Vlade donijeti odluku u kojoj zapravo omogućava provedbu takvih vojnih aktivnosti. Takvu odluku predlaže Vlada, prethodnu suglasnost daje predsjednik RH, a donosi je Hrvatski sabor natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika. Ako se dogodi da predsjednik RH iz nekih razloga odluči uskratiti tu prethodnu suglasnost onda Hrvatski sabor takvu odluku može donijeti jedino dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika, objasnio je Palić u emisiji “Studio 4”.

Palić je istaknuo kako je jedina ustavno-pravno utemeljena procedura je ova koja se trenutno događa. Nije još završila jer se Sabor nije izjasnio, a Vlada odluku ne može donijeti samostalno, dodao je.

– Hrvatska je jedna od 20 država koje će sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika i nikakvih problema s međunarodno pravne ni ustavno pravne strane oko dosadašnje procedure nema. Jedino još ne znamo hoće li Sabor dvotrećinskom većinom usvojiti tu odluku ili se ta većina neće dogoditi pa pripadnici OSRH neće sudjelovati u toj obuci, naglasio je.

Objasnio je da je Ukrajina država saveznica iako nije članica EU-a, niti NATO-a.

Govorio je o postojećim izbornim jedinicama koje ne mogu imati jednak broj zastupnika koji se biraju i rekao da ne postoji scenarij da se odgode parlamentarni izbori. 

– Odgoda izbora nije ustavno-pravno realna opcija, poručio je