Uštedite: TV, samo spojen bez rada, godišnje može koštati blizu 500 kuna! Punjači? Kuhala?

0

Osim TV-a, tu su laptopi, punjači za mobitel, ukopčani satovi, kuhala za kavu…, čitav niz uređaja koji ‘sisaju’ struju samo što su u nju uključeni, bez režima rada

Jedan za drugim polako se niži izračuni stručnjaka o mogućim uštedama električne energije, a ususret poskupljenju u listopadu, već ranije postojanom rastu cijena, u nas i u Europi.

Nejverojatno je koliko malih korekcija u ponašanju može donijeti uštede, piše Večernji list, ukazujući na činjenicu da već i u struju ukopčan TV može, bez rada, potrošiti na godišnjoj razini blizu 450 kuna.

Osim TV-a, tu su laptopi, punjači za mobitel, ukopčani satovi, kuhala za kavu…, čitav niz uređaja koji ‘sisaju’ struju samo što su u nju uključeni, bez režima rada.

– Kad je uključen u struju, uređaj troši i ako je ugašen i ništa ne radi – kaže stručnjakinja Natalia Lachim ze Metro, piše Večernji i navodi…

TV

– Brojni krivo pretpostavljaju da ga gašenjem daljinskim upravljačem isključuju. Kada je samo uključen u struju, televizor troši 1,3 kWh. U uvjetima prosječne cijene električne energije oko 0,53 kune po jedinici, ukopčan televizor godišnjestoji do 487 kuna.

Kuhalo za vodu

– Natalia kaže da je najbolje držati ga isključenim. Kada se ne koristi, troši oko 0,3 kWh. Godišnjem računu to može dodati 120 kuna.

Punjači

– Uvijek uključeni i spremni za punjenje, a ne bi trebali biti. Košta previše. Točnije povećavaju račun za oko 150 kuna godišnje.

Foto: Pixabay/ ilustracija