Ususret špici turističke sezone – što kažu brojke?

0
0
Foto: Pixabay

Ulazimo u špicu turističke sezone. Prema podacima sustava eVisitor, u prvih 13 srpanjskih dana u Hrvatskoj ljetuje jednak broj turista kao i lani u ovom razdoblju – 1,8 milijuna. Noćenja je pak oko 8,6 milijuna, što je ipak oko 4% manje nego prošle godine.

Opatija, nekad perjanica kvarnerskog turizma, ove je godine u svibnju, zbog lošeg vremena, već bilježila manje minuse. Zatim je u lipnju bilo 3% više gostiju, a u srpnju se bilježi manji minus. Do danas je ostvareno 70.000 noćenja. Ipak, podaci se iz dana u dan mijenjaju jer oni koji se bave iznajmljivanjem imaju rok od 24 sata da odjave i prijave gosta, što znači da već sutra podaci mogu biti potpuno drugačiji, javila je iz Opatije novinarka HRT-a Ivana Bilen Perić.

Čelni čovjek Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je za HRT kako smatra da sezona nije podbacila, a da bolje rezultate očekuje sljedećih tjedana kako se budemo približavali vrhuncu ljetne sezone. Upozorava da je ove godine prijavljeno čak 47.000 više kreveta u komercijalnom smještaju nego lani i da stoga valja voditi računa pri budućem planiranju smještajnog kapaciteta. Osvrnuo se i na cijene. Smatra da su u odnosu na ponudu i konkurenciju realne. Ove godine, pokazalo se dosad, gosti više biraju veća središta, poput Splita, Rijeke, Dubrovnika – upravo zbog različitih sadržaja.

– Turistička godina je u skladu s očekivanjima. Neke destinacije su u nekim danima imali možda nešto manji promet u odnosu na prošlu godinu. druge su imale puno veći porast. Primjerice u Splitu. On je destinacija koja bilježi možda i najveći porast prometa u Hrvatskoj. Kad govorimo o smještajnim kapacitetima gotovo sve vrste smještajnih kapaciteta, osim kampova koji su razumljivo imali podbačaj u svibnju zbog lošeg vremena, ali vjerujem da će se i taj minus nadoknaditi do kraja ljetne sezone, rekao je Staničić.