Uzgoj gardenije, iznimno cijenjene ukrasne biljke

0
1
Foto: Pixabay

Gardenija (Gardenia jasminoides), iznimno je cijenjena ukrasna biljka. Krasnih cvjetova, očaravajućeg mirisa, te jedinstvenosti, omiljen je izazov za uzgajivače. Zahtjevne su za uzgoj u uobičajenim uvjetima zatvorenog prostora. Unatoč tome, uživanje u pogledu na njezine procvale cvjetove, gardiniju čine vrijednom toga truda.

Širokih, sjajnih zelenih listova i lijepih, nježnih bijelih cvjetova. Porijeklom iz Azije. U svojem prirodnom ekosustavu, gardenija je zimzelen grm ili manje drvo.

U kontinentalnom području, gardeniju možete ostaviti vani tijekom proljeća i ljeta, nakon što temperature budu iznad 16°C. Ukoliko dođe do snižavanja noćnih temperature ili samo takve mogućnosti, unesite gardeniju u zatvoreni prostor.

Kao i sve ostale biljke, gardenija će najbolje uspijevati ako su joj omogućeni idealni uvjeti za rast. Zahtjeva dosta svjetlosti, ali ne i direktnu svjetlost koju je ljeti potrebno izbjegavati. Supstrat treba biti konstantno vlažan, no zimi se zalijevanje treba smanjiti. Zalijevati kišnicom sobne temperature. Odgovaraju joj temperature između 16 i 24°. U slučaju nižih temperatura, zaštititi ju od propuha. Gardenija preferira kiselo tlo (5-6 pH), što je slično supstratu za rododendron (dostupno u vrtnim centrima). Prihrana treba biti dvaput tjedno dušičnim gnojivom. Preko zime, gardeniju treba prihranjivati s univerzalnim gnojivom svakih 5 do 6 tjedana.

Presađivanje gardenije provodi se u proljeće ili svako drugo proljeće. Ako primijetite da nema dovoljno prostora ili da ne izgleda dovoljno zdravo, čak i provjereno nepostojanje bolesti i štetnika, gardeniju treba presaditi u veću posudu. Kod presađivanja koristite supstrat za rododendrone ili gardenije.

Uz poseban supstrat, kod uzgoja gardenije potrebno je obratiti pozornost na niske temperature i neredovito zalijevanje. Izlaganje tim nepovoljnim uvjetima, gardeniji će uzrokovati opadanje listova i pupova. Osim toga, gardenija je vrlo osjetljiva na štetočine (lisne uši i stjenice) i bolesti (pepelnica i antraknoza), piše agroklub.com.