UŽIVO: VIDEO Crveni, Crni, žuti, zeleni, narančasti,.. ujedinjena oporba raspravlja u saboru bez vladajućih: ‘Ivo Sanader je mala beba za Plenkovića i ovu Vladu’

0
Foto: Saborska TV(Screenshot

Klubovi zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa i nezavisnih zastupnika održali su zajedničku sjednicu na kojoj govore o pljački INA-e.

“Šokira nas nonšalantnost kojom se premijer odnosi prema ovoj situaciji. Toliko je navikao da mu iz HDZ-a izviru pljačkaši da ga to više ni ne iznenađuje. Mi pokazujemo na ovaj način da ovaj HDZ i ova HDZ-ova vlada imaju vrlo jasnu alternativnu u odgovornoj oporbi. Danas postavljamo pitanje zašto bježe od parlamentarne rasprave u ovom slučaju, postavlja se pitanje kome su bili namijeni svi ti milijuni, sve je jasnije da je dedin račun bio samo transferni, no pitanje je za koga. Ovo je ustaljeni obrazac upravljanja po modelu HDZ-a”, poručila je.

Govorio je i Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

“Ovo je pitanje života i smrti. Iz INA-e je nestala najmanje milijarda kuna. A to je samo ono što znamo, ono što je otkriveno. Pljačka uvijek nosi pečat HDZ-a”, rekao je Grbin. 

O pljački INA-e oglasio se i Mostov Božo Petrov.

“Ovo nije kraj, ovo je početak, možemo samo nastaviti očekivati nove afere i korupciju. Zanimljivo je da kada USKOK pokuca na vrata nitko nikoga nije znao, a u vrhu HDZ-a nitko ništa nije znao. Ovog puta to neće moći proći”, kaže Petrov.

“Dragi građani, sve njihove plaće Vi plaćate! Pola država uzme onoga što zaslužite. Svaki dan Vi financirate lopove ili one koji čuvaju lopove. Ako Vam u interesu nije dobrobit, onda je novac koji gubite. Morate shvatiti da i Vi imate financijski interes. Mijenjajte, birajte promjenu. Ne očekujte da će se nešto promijeniti… Sjetite se da u ovome svemu Vi gubite”, govori.

Nastavlja Miro Bulj (Most).

“Hrvatski narod plaća lopovsku maržu. Mi, Hrvati, koji imamo svoje resurse. Dok oni pljačkaju milijarde, građani nam šalju poruke da su gladni, žedni. Nemaju djeci za cipele, nemaju za osnovne stvari. Ti roditelji su danas u problemu. Ne znamo što će biti s temeljima moderne Hrvatske. Kao gradonačelnik Sinja susrećem takve ljude. To je teško prepričati u kojoj situaciji se nalaze ljudi… Prije 15 godina sam rekao Sanaderu: ‘Doći će ti kraj, lopove’. Tada sam bio izoliran. Ivo Sanader je mala beba za Plenkovića i ovu Vladu”, navodi Bulj.

“Nećete više narode plaćati lopovsku maržu, izlazite na prosvjed!”, zaključio je.

Ivan Penava (Domovinski pokret) rekao je: “Trenutak u kojem se Hrvatska nalazi je rijedak, jedinstven. Samo naše okupljanje govori u prilog tezi: ‘Ili ćemo se skupiti i reagirati ili se prepustiti letargiji koju bi vladajući htjeli’. Okupila nas je afera čiji su razmjeri nevjerojatni, govorimo o milijardi kuna. Na račun jednog umirovljenika leglo je 500 milijuna kuna. U najkraćim crtama, razmjeri su da je svakome umirovljeniku izvučeno 1000 kuna iz džepa. U kontekstu raspada i rasula u vojsci, govorimo o tome da je mogla raspolagati s dva najnovija borbena aviona. Dodajmo i aferu JANAF, automat za brojanje novca – kada kradete toliko da niste u stanju prebrojati…”.

Penava potom govori o povezanosti i vezama svih upletenih u aferama – JANAF, Vjetroelektrane… 

“Riječ je da su ministri, pomoćnici ministara, načelnik Policijske akademije, sređivali polaganje državnih ispita za svoju braću, sestre, kumove. Vjerujem da većina nas je polagala ispit. Nekima je i to bilo teško, neki su trebali protekcije i veze jer im ova država samo za to služi. Dolazimo do afere INA-e gdje nitko nikog odjednom ne zna. U toj aferi, Šurjak je kum Krunoslava Katičića, glavnog tajnika HDZ-a i desne ruke Plenkovića. OMS je dobila lincencu iako nije ispunjavala uvjete za to. Imala je jednog djelatnika… Treba li govoriti da je Plenković tijekom studija na Pravnom fakultetu tijesno surađivao sa Šurjakom? Moram podsjetiti – brat premijerove supruge drugi je čovjek Zračne luke Dubrovnik, vjenčani kum je imenovan za veleposlanika u Britaniji. Bratić mu je osuđen za primanje mita, radi u Hrvatskim cestama”, navodi.

Podsjeća na odluku Vrhovnog suda.

“Vratite INA-u u matičnu zemlju gdje i pripada”, poručuje.

“Treći mandat sam gradonačelnik, nitko od kumova ili obitelji nije u Gradskoj tvrtki. Čak i sin, koji ima pravo stipendiju, na moju zamolbu odustao je od stipendije. Mene i sve poštene ljude, ovakav sustav prave glupanima. Nismo glupani, ali znamo osjetiti kada je trulo. Zahvaljujem na sastanku, pozivam sve da se pokažu na prosvjedu”.

Govorila je i Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka.

Mislim da je temeljno pitanje zašto Plenković mora otići, kaže na početku. “Drugo, bitno pitanje, jest što bismo napravili drugačije, što je to što mi mislimo da treba napraviti da bismo sanirali štetu koja je nastala ovom aferom… Zašto je premijer odgovoran za ovu aferu? Dakle, ova afera iznosi 727 kuna po svakom kućanstvu, to su u prosjeku tri mjesečna računa nekog prosječnog kućanstva. Toliko je ova zločinačka organizacija ukrala vrijednosti plina. Kada gledamo koliko se podigla cijena struje, vidimo da se radi o povećanju koje je gotovo 14 puta. Kada se cijela zemlja trese, ne samo zbog ukradene milijarde, još uvijek ne znamo kako će svi platiti struju, Plenković govori da je zgrožen aferom. Kao da Vlada, sama po sebi, nema ništa s time tko je u upravi INA-e”, govori i nastavlja:

“On je zgrožen… Premijer je i zgrožen time kako je moguće da tvrtka može poslovati trgovati plinom, kao da nema ništa sa zakonom koji je to omogućio, kao da nema ništa s time tko je na čelu HERA-e. Izdana je dozvola tjedan ili dva nakon što je izašao iz Remetinca. Premijer se čudi kako je moguće da INA ima fiksne ugovore. Kako je to moguće? Dakle, on se tome čudi u trenutku kada zna da mora platiti dvije milijarde štete istom tom MOL-u jer je MOL dobio arbitražu zbog činjenice da nisu mogli dobiti tržišnu cijenu… Izgubio je spor u ime RH na temelju tvrde MOL-a da su gubili novac, kadli u, isto vrijeme, kada isti taj MOL ima ugovore s INO-m po manjoj cijeni. Premijer je odgovoran jer nije spomenuo koliki je gubitak proračuna…”.

Premijer se, dodaje, ponaša kao da je privatna kompanija. “Na cijenu plina se obračunava koncesijska naknada. Ta naknada, ovisi o prodajnoj cijeni pa onda kada imate 15 posto naknade na 20 eura znamo da je to manje od 15 posto na 200 eura”, pojašnjava.

Je li premijer tužio INA-MOL, upitala je. 

“Trebamo odmah promijeniti zakon, a onda i uredbu Vlade koja obračunava iznose. Tražimo da javnost kontinuirano ima podatke o cijeni po barelu… Mi gubimo i na nafti, procjena je da se radi mjesečno o 60 milijuna dolara. Koliko je tu država izgubila i tko je odgovoran za tu štetu?”, zaključila je.

Marijan Pavliček (HS) rekao je: “Svakog tjedna, afera jedna – ministri se izmjenjuju kao na tekućoj vrpci… Ovakav niz afera ne bi izdržala niti jedna Švicarska, riba uvijek smrdi od glave. Hrvatska je stalno u padu po pitanju korupcije, imamo 47 bodova od sto. Ispred nas je Kuba… Mi smo, uistinu, država koja je isprepletena. Vjerojatno dok mi raspravljamo, netko izvlačni novac iz državnih tvrtki”.

Podsjetio je na sve afere koje su tresle Hrvatsku i iznose za koje je država ostala oštećena.

“Smatram da DORH i USKOK rade svoj posao dobro, ali su potplaćeni. Problem nastaje kada ove afere preuzmu pravosudna tijela. Gdje su osumnjičeni, velika većina njih brani se sa slobode. Gdje je jedna Gabrijela Žalac, Dragan Kovačević..? Brane se sa slobode. Očekujemo vašu potporu…”.

U ime Hrvatskih suverenista govorila je i Vesna Vučemilović. “Već je dosta toga rečeno, ono što smo mogli čuti u medijima jest da su oni začuđeni, da su frustirani. Ja ću se osvrnuti na zakonski okvir gdje oni nemaju prava biti frustrirani i začuđeni. Frustirani mogu biti samo građanima kojima dolaze sve skuplji računi”, poručila je.

“Prirodna bogatstva trebaju imati zaštitu države. U Hrvatskoj očito služe da besramno bogaćenje uske grupe ljudi”, navodi.

“Frustrirana sam jer tu nitko ne radi svoj posao. Vjerujem li Plenkoviću? Otvoreno kažem da ne vjerujem”, zaključuje.