Foto: Screenshot

Policija u sklopu nadolazećeg vikenda i blagdana Svih Svetih najavljuje velike akcije u prometu diljem Hrvatske. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je s Josipom Mataijom iz Ravnateljstva policije.


S obzirom na niz teških prometnih nesreća koje su se u posljednje vrijeme dogodile na nekima od naših najfrekventnijih autocesta, u fokusu prometnih policajaca bit će najtranzitnije rute, odnosno autocesta A3 prema Slavoniji, A1 prema Dalmaciji, a bit će pokrivene i skoro sve državne ceste

Josip Mataija iz Ravnateljstva policije kaže kako se s obzirom na produženi vikend na svim prometnicama u Hrvatskoj očekuje pojačan promet.

“Kontrolirat ćemo one prekršaje zbog kojih najčešće i dolazi do prometnih nesreća, a to su brzina, vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno korištenje mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa“, najavio je Mataija.

Ove godine policijske statistike su zabilježile puno gore stanje na cestama kad je u pitanju sigurnost sudionika u prometu. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno 36 poginulih više. 

Josip Mataija apelirao je na sve vozače da poštuju prometne propise i ne koriste mobitel u vožnji. Osvrnuo se i na nesreće profesionalnih vozača, primjerice autobusa.

Na pitanje koliko je umor vozača kriv za nesreće na cesti, Mataija je kazao da umor ima dosta utjecaja.

“Umor je opasan, a mi preko tahografa nastavljamo s kontrolama. Svim vozačima, ne samo profesionalnima, poručio bih da čim osjete umor – stanu i prošetaju, bez obzira na to koliko su udaljeni od odredišta.

Podsjetio je i da od zimskog računanja vremena na vozilima stalno moraju biti upaljena svjetla.

Anita M.