Veljača prevrtača: Stiže nam jako i brzo zahlađenje.

0
Foto: Pixabay

 

Zbog jakog vjetra treba računati na poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, bit će i poledice, moguće čak i na otocima

Nakon iznadprosječno toplih, u prvom dijelu ovoga tjedna i kišovitih dana, od četvrtka, 11. veljače, slijedi nekoliko dana vrlo hladnog, uglavnom suhog i sunčanijeg vremena. Štoviše, u četvrtak će zahladnjeti doslovno preko noći te će do kraja tjedna biti zamjetno hladnije od prosjeka, na Jadranu s jakom i olujnom burom, objavio je u priopćenju Državni hidrometeorološki zavod.

Na Jadranu će prije zahladnjenja mjestimice biti obilnijih oborina, uz pljuskove i grmljavinu. Uz nastavak prognozirane oborine očekuje se povećanje vodostaja rijeka na područjima uz Jadran te u njegovu zaleđu, što će biti izraženije prema jugu. Puhat će umjereno i jako jugo te jugozapadnjak.

U četvrtak, s odmicanjem ciklone preko Hrvatske na istok Europe i jačanjem anticiklone nad sjevernom i srednjom Europom, u naše će krajeve prodrijeti vrlo hladan zrak sa sjevera kontinenta.

Temperatura će se u Hrvatskoj sniziti za 10-15 stupnjeva, a hladni val zahvatit će i Jadran. Pritom će u drugoj polovici tjedna jutarnje temperature na kopnu vrlo vjerojatno posvuda biti niže od -5 °C, u gorju i od -10 °C, a najviše dnevne oko 0 °C, u gorju niže.

dp/foto :