Foto: HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš žrtva je krađe identiteta u oglasu u kojem preporučuje lijek za bolove u zglobovima, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

“Upozoravam građane i pacijente na lažni oglas na društvenim mrežama u kojem se nedopušteno koriste moje fotografije i izjave o lijeku za bolove u zglobovima. Lažno oglašavanje te krađa identiteta i zloupotreba mojeg imena, kao i ranije drugih liječnika, je za svaku osudu struke i medija te postupanje nadležnih institucija”, istaknuo je ministar Beroš.

“Trebamo zaštiti naše građane i pacijente koji su u fokusu našeg djelovanja. Postojeće reformske aktivnosti u smjeru podizanja zdravstvene pismenosti jedan su od načina osvještavanja građana, a poduzimamo i korake prema drugim nadležnim ministarstvima i svim drugim institucijama u čijim nadležnostima je navedena problematika”, dodao je.

Ministarstvo zdravstva dodatno ukazuje na sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o takozvanim ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama. U takvim oglasima i tekstovima se često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui liječnika iz javnog zdravstvenog sustava, kao što je vidljivo u posljednjem primjeru video isječka u kojem ministar Beroš preporučuje lijek za bolove u zglobovima.

Pored toga, upozoravaju građane da kupnja takvih lijekova putem neprovjerenih internetskih izvora, oglasnika ili elektroničke pošte može ozbiljno ugroziti zdravlje te da nabavljaju lijekove isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima odnosno u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

“Svjesni postojećeg trenda dezinformiranja i obmanjivanja javnosti, posebice na društvenim mrežama, Vlada i ova zdravstvena administracija čine oštri zaokret prema prevenciji i podizanju razine zdravstvene pismenosti u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva. Kroz Preventivne zdravstvene preglede koji se provode u pet županija već sada uočavamo nižu zdravstvenu osviještenost stoga je sljedeći korak provedba projekta na nacionalnoj razini”, naveo je ministar.

“Sve raširenije lažno oglašavanje jedan je od izazova na tom putu koji moramo svi zajedno premostiti. Stoga apeliram na građane i pacijente da ne nasjedaju na oglase o čudotvornim lijekovima, slušaju svoje liječnike i aktivno brinu o svojem zdravlju. Jer, Zdravlje je prvo! “, zaključio je Beroš.

Video pogledajte OVDJE