(VIDEO) Efendija i Bakirov prijatelj: “Nama muslimanima u Jugoslaviji vadili su zdrave zube. Tek kad sam došao u Sarajevo shvatio sam da se mogu izliječiti”

0
Foto; Screenshot

Nezim ef. Halilović, bivši rukovoditelj Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH, i čovjek kojeg se često može vidjeti u društvu najužeg vrha SDA, točnije Bakira i Sebije Izetbegović, nedavno je dao izjavu koja je postala viralna na društvenim mrežama.

Halilović se, govoreći o svom životu na SDAovoj televiziji Hayat, dotakao i jednog detalja kada je riječ o njegovoj percepciji odnosa prema vjernicima u bivšoj Jugoslaviji. Upravo taj detalj je postao viralan i većinom je naišao na žestoke kritike, pa čak i na ismijavanja, prenose bh. mediji

“Odnos prema vjerničkim obiteljima, što to znači? To znači da nam je stomatolog, zubar Stojan, koji je dolazio, Zoran ustvari, koji je dolazio iz Rogatice svakog četvrtka da bi on nama vadio zube. Zdrave zube. Kad zaboli zub koji je malo pokvaren. Mi koji smo bili vezani za džamiju, mi vjerničke obitelji, osim djece komunista, e sad kakvi su to bili komunisti moji nepismeni Žepljaci, da se tako najjednostavnije izrazim, bili su u partiji. Oni koji su bili u partiji, njihova djeca su imala pravo da se popravljaju zubi, oni su imali posebnu prostoriju, ordinaciju u kojoj su se popravljali zubi. Mi smo samo mogli čuti zvuk tog aparata na kojem se popravljaju zubi, njihovi zubi i zubi nastavnika koji su 90 posto dolazili iz Srbije, iz Crne Gore, iz Kolašina, najviše su dolazili iz Kolašina. Oni i njihova djeca su popravljali zube. A mene kad god bi zabolio zub ja bih sa sabaha odnio knjižicu, pred’o, otiš’o, čuv’o krave i onda kad krenem u školu odem i izvade mi zdrav zub. Zato sad imam, ustvari fali mi više od pola zuba, jer su mi ti zubi povađeni dok sam još bio u osnovnoj školi”, ispričao je.

Kaže da je tek kada je došao u Sarajevo shvatio da postoji način da se neki zubi i izliječe.

“Eto, to je ustvari bio odnos one države prema muslimanima, prema Bošnjacima”, rekao je ovaj imam.

U periodu od 1998. do 2002. godine bio je član glavnog odbora Stranke demokratske akcije. Član Parlamenta Bosne i Hercegovine bio je u periodu od 1997. do 1999. godine.

Anita M.