U emisiji “Pleter” Osječke televizije voditelja Filipa Kuštre gostovao je ugledni hrvatski novinar, publicist i istraživač Igor Vukić

Donosimo nekoliko najinteresantnijih pitanja na koje odgovarao Vukić.

-Vi ste poznati po istraživanju logora Jasenovac. Jasenovac je nabio kolektivnu krivnju Hrvatskom narodu da smo ubojice , koljači..
Što je Jasenovac? Kome je u interesu da se sve vas koji istražujete naziva pogrdnim imenima , omalovažava vaš rad?

-Što se nekada učilo o Jasenovcu , a što danas tj. Je li u Jasenovcu pobijeno 700 tisuća ljudi? Imali ste se hrabrosti sučeliti i sa Šešeljom i reći im da su lagali

-Puno je privatne imovine, tvornica, zemljišta nakon tog dana bilo nacionalizirano oteto. Danas djeca, unuci nekih imaju vrijednu imovinu. Izbjegava li se govoriti da nakon 1945 je bilo napravljeno etničko čišćenje Nijemaca, da i sami Židovi su ostali bez vrijedne imovine?

-Prije 11 godina 2012. osobno sam snimio intervju sa Miletom Krajinom koji je bio svjedok ubijanja od Partizana tj.komunista u Osijeku na području Svačićeve ulice(Feđike).3 rake u koje su ljude bacali i kasnije izgradili parking na tom mjestu.Tek 2019. godine napravljeno je sondiranje ministarstva branitelja,tj. Obrane. Osobno sam i tome svjedočio. Ali snimke nam nisu dostupne kao ni rezultati.. Kako na to gledate, prikrivaju li se zločini i dalje?

-Osobno sam predložio prije više od desetljeća da se mjesto u Svačićevoj nazove trgom žrtava svih totalitarnih i autoritarnih režima nacizma, fašizma i komunizma upravo po uzoru na EU spomendan.. I onda je stalo…A Osijek bi s time postao prvi grad u RH sa takvim nazivom što šalje poruku o gradu Europskih i demokratskih vrijednosti? Zašto neki i dalje ignoriraju zločine nakon 1945.

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pogledajte u VIDEU