VIDEO – PALI NA NAJNIŽE GRANE: CRKVA SRBIJE ODLIKOVALA RATNOG ZLOČINCA

  1
  269
  Foto: SRS

  Eparhija  novogračaničko-srednjezapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodijelila je orden Svetog vladike Mardarija osuđenom ratnom zločincu i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, priopćeno je danas iz te stranke.

  Šešelju je, u ime vladike Longina, orden dodijelio vladika bački Irinej, koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prilikom poručio da mu je “pripao dio časti i ugodna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božjeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo suvremenika, Svetoga brata Mardarija”.

  Šešelj: “Čast mi je, nisam dostojan”

  Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on “kao nedostojan” primi ovo visoko crkveno odlikovanje, stoji u priopćenju SRS-a.

  Lider radikala dodao je i da kada je svojevremeno boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe “podijeljene i zavađene na krv i nož”.

  “Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovno ujedini i imao sam prilično uspjeha. Prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo Srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne”, rekao je Šešelj.

  Orden osuđeniku za ratne zločine nad Hrvatima

  Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog suda iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992. godine.

  Ivica R.

  1 Comment

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here