PU Splitsko dalmatinska

Trideset godina nakon Krvavog Uskrsa, za trajan spomen na Josipa Jovića i sve hrvatske branitelje, klapa Sveti Mihovil pjesmom je još jednom povezala Plitvice i Aržano.

Bila je to hrvatska stvarnost početkom 1991.godine. Mlade hrvatske oružane snage polako nastaju u okviru ministarstva unutarnjih poslova kao specijalne postrojbe MUP-a.  Jedna od njihovih prvih akcija bila je na Plitvicama. Imali su zadaću uspostaviti javni red i mir na području nacionalnog parka.
Napadnuti su iz zasjede, nedaleko od hotela na Plitvicama, pucali su na njih iz okolne šume. Po gustoj magli i snijegu, hrvatski specijalci su uzvratili vatru i započeli polako napredovati. Sukob je potrajao nekoliko sati.
U borbi je teško ranjen 22- godišnji hrvatski policajac Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH „Rakitje“. Unatoč brzoj intervenciji saniteta, Josip dolazak do bolnice nije izdržao. Još desetak hrvatskih policajaca je ranjeno.

 

Josip Jović, prvi poginuli branitelj Domovinskog rata imao je samo 22 godine kada je umro tog jutra na Plitvičkim jezerima. Josip je pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu.
Josip je osnovnu školu završio u rodnom mjestu Aržanu, a škola u kojoj je bio đak danas nosi njegovo ime. 1990 godine je postao djelatnik aktivnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova.

Krvavi Uskrs potvrdio je da će bitka za slobodu i samostalnost biti teška i krvava. I danas 30 godina nakon Josipove smrti i Krvavog Uskrsa 31. ožujka 1991.godine, jedna slika je živa i uvijek će ostati u sjećanjima -krv na bijelom snijegu.
Josip Jović je trajno povezao Plitvička Jezera i Aržano, malo mjesto u Imotskoj krajini iz kojeg je rodom. Snimke snijega koje je prekrilo predivne Plitvice i buđenje proljeća u Aržanu, vratit će uspomene na dan kada su hrvatski policajci stali u obranu svoje zemlje…

„Kada je trebalo“
„Branili smo hrabro, svako selo, svaki grad…svaki dom, svaki prag…
Ginuli su tada, mnogi dali život svoj za slobodu, za svoj rod….“
 
 Svim poginulim hrvatskim braniteljima neka je vječna slava i hvala !

dp