VIDEO Prkačin: Sve što Crkva Srbije čini po Crnoj Gori činila bi i po Hrvatskoj kada bi imala priliku

0
Foto: Screenshot

Nakon dvomjesečne ljetne stanke Hrvatski sabor u srijedu je počelo redovno jesensko zasjedanje. U Saboru je slobodni govor održao i zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin.

Upozorio je na prekruti poslovnik Sabora i istaknuo da je želio postaviti dva zastupnička pitanja ministrima Zdravku Mariću i Ivanu Malenici zbog privilegiranog položaja Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, unatoč, kako je rekao, onome što oni rade po Crnoj Gori i što bi sutra radili u Hrvatskoj kada bi mogli.

“Prvo ću iskoristiti priliku pa se osvrnuti na kolegu Marina Miletića. Izrazio sam mu sućut, ali i skidam mu kapu. Posljednjih mjesec i pol dana on jednostavno briljira. Što god priča i o čemu god priča, to je briljantno. Moram spomenuti i svoju stranku. A kada govorim o SPC-u to držim nacionalnom i državnom temom i svetogrđe je spominjati DP kojem pripadam, ali pedesetak ljudi iz Dubrovačke županije me traži da progovorim o stanju u Crnoj Gori i SPC-u”, rekao je Prkačin.

Pozvao je na udruživanje radi zajedničkog cilja.

“Hvala kolegama iz oporbe koji nisu u DP-u, a koji su dotakli tu temu. Hajdemo se udružiti, DP, Suverenisti, Most, ali i vama s lijeve strane govorim. Ima među vama i hrvatskih ljevičara, ako Bog da, bit će ih i više”, rekao je. 

Obratio se i kolegama iz HDZ-a.

“Sastanimo se i dogovorimo se. Hajdemo jednom da bude deset slobodnih govora o stanju u Crnoj Gori. Ministra Marića sam hio upitati sljedeće: ako je pogledao ugovor između SPC-a i hrvatske države u čl. 23 stoji da će Hrvatska iz proračuna isplaćivati novac za uzdržavanje svećenstva SPC-a, zgrada i svega ostaloga na račun episkoposkog savjeta. To je tijelo koje ne postoji. Njega nema u popisu vjerskih zajednica”, istaknuo je.

“Ministra uprave i pravosuđa sam želio pitati zbog čega je SPC u Hrvatskoj tako privilegirana popisom stanovništva? Želja i cilj je da se hrvatski pravoslavci naprave članovima SPC-a i na se naprave Srbima. Dok ne otvorimo raspravu o tome kojoj nacionalnosti su pripadali prvi pravoslavci koji su došli na ove prostore, ne možemo riješiti srpsko ni pravoslavno pitanje u Hrvatskoj”, poručio je Prkačin.

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE