Foto: Twitter

Danas je 44. dan rata u Ukrajini. Rusko granatiranje gradova na istoku i jugu Ukrajine se nastavilo i ruske snage su napredovale na jugu prema strateški važnom gradu Izjumu, navodi britansko ministarstvo odbrane. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su razaranja koja su otkrivena u gradu Borodjanka, koji je ukrajinska vojska ponovno zauzela, gora od onoga što je viđeno u Buči. U četvrtak je Glavna skupština UN-a izglasala izbacivanje Rusije iz Savjeta za ljudska prava.

Ukrajinska željeznička kompanija objavila je da je 39 osoba poginulo i više od 100 ih je ranjeno u napadu na željezničku stanicu u Kramatorsku, prenosi BBC. Regionalni guverner Pavlo Kirilenko na aplikaciji Telegram potvrdio je sve ove navode. Među poginulima ima i nekoliko djece.

Kramatorsk je jedna od najistočnijih željezničkih stanica koja još uvijek radi u Ukrajini, a guverner Donecka je rekao da je u jednom trenutku ondje bilo tisuće ljudi koji su pokušavali pobjeći s tog područja. Dvije su rakete pogodile kolodvor, prenosi N1.

Anita M.