(VIDEO) Ruski vojnici otvorili tržnicu za prodaju ukradene robe iz Ukrajine

  0
  Foto: Facebook
  Dio otetog plijena prodaje se na tržnici u Belorusiji, dio se odvozi u Rusiju, tvrdi ukrajinska obavještajna služba

  U gradu Narovlja na jugu Belorusije ruski vojnici uredili su specijaliziranu tržnicu za prodaju robe i stvari ukradene u Ukrajini, tvrdi obavještajna ukrainska služba.

  U svojoj objavi na Facebooku, uz priloženu fotografiju navodi se da u asortimanu Maroder – tržnice mogu naći perilice rublja i suđa, frižideri, skupocjeni nakit, automobili, bicikli, motocikli, posuđe, tepisi, umjetnička djela, dječje igračke, kozmetika.

  Odnosno, sve ono, što su Rusi stekli pljačkom i otimačinom od civila u Ukrajini.

  “Ruski okupatori pokušavaju razmijeniti i ukradenu valutu – dolare i eure. Ali zbog internih valutnih ograničenja, Bjelorusi nerado pristaju na mjenjačke poslove i nude zainteresiranima da kontaktiraju lokalne banke. Rusi to odbijaju, objašnjavajući da im je to zabranjeno sukladno zapovijedima”.

  Konkretno, navodi se, iz grada Burin (Konotopskij okrug, Sumska oblast) u pravcu državne granice kreće se kolona kamiona prepunih industrijske robe i stvari za kućanstva.

  Dio robe se dovozi u Bjelorusiju ruskim kamionima, dok se neke stvari šalju u Rusiju preko kurirske službe SDEK Express.

  U gradu Mozir u Belorusiji primijećena je kolona ruskih vojnih vozila marke KAMAZ iz kojih vojnici istovaruju pakete sa stvarima stečenim pljačkom.

  Kako navodi  Fared Al Mahlol, nezavisni novinar i fotoreporter iz Sirije koji pokriva humanitarnu krizu širom zemlje, i preživjeli u bombaškom napadu, vojnici sirijskog diktatora Bašara al Asada, inače političkog saveznika ruskog lidera Vladimira Putina,  su radili isto što ruske snage rade sada u Ukrajini. „Čini se da su ruske snage dobro naučile od vojnika Asadovog režima kako se to radi “, ističe Al Mahlol.