Foto: Saborska TV


Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek doći će u Hrvatski sabor i predstaviti godišnje izvješće o radu  državnih odvjetništava u 2022. godini. Izvješće Hrvoj-Šipek tek je četvrta točka dnevnoga reda, pa će glavna državna odvjetnica odgovarati na plenarnoj sjednici na zastupnička pitanja u poslijepodnevnim, a moguće i večernjim satima. No u 9 sati pojavila se i na Odboru za pravosuđe.

Na početku je reagirala Karolina Vidović Krišto zahtijevajući odgodu Odbora.

Nemamo glavnu državnu odvjetnicu, imamo zaštitnicu korupcije. Asistirate HDZ-u, potvrđujete da su SDP i HDZ dva kraka iste hobotnice. I sama državna odvjetnica je u korupciji. Moje dostojanstvo mi ne dopušta da slušam ovo nazovi izvješće dvaput. Slušat ću ga na plenarnoj sjednici jer ovo je vrijeđanje svih žrtava lihvarskih agencija, vrijeđanje svih poštenih građana. Ne možete se ekskulpirati, jer onaj tko drži ljestve lopovu i sam sudjeluje u pljački”, rekla je Vidović Krišto.

Na red je došao HDZ-ov Krunoslav Katičić

“Više puta sam u ovom cijenjenom domu istaknuo da moj osobni dignitet poštuje sve institucije države i zato ovaj odbor…”, uspio je reći prije nego što ga je prekinula Vidović Krišto. 

“Trebate odgovarati zbog korupcionaških afera, razmišljate o svojim kumovima”, ubacivala mu je Vidović Krišto dok se dizala od stola. 

Nije ostao ni Grmoja

“Nemate volje i želje sjediti i raditi, došli ste uloviti nešto medijskog prostora”, rekao je povišenim tonovima predsjednika Odbora Mišel Jakšić (SDP). 

“Kako vas nije sram”, uzvratila je zastupnica prije nego što je napustila prostoriju. 

Na sjednici Odbora nije ostao ni Mostov Nikola Grmoja

“U sabornici imamo važnu točku, ali žao mi je što predsjednik Odbora nije iskoristio svoje ovlasti i odgodio raspravu o ovom izvješću. Žalosno je da je nakon što je oporba skupila potpise, mi ćemo o izvješću raspravljati u prijevečernjim satima i to pokazuje kakav je odnos ove vlasti prema institucijama”, rekao je Grmoja prije nego što je otišao s Odbora.