Vojni analitičar: “Ili će Putin sjesti sa Zelenskim i sklopiti mir ili ga neće biti. Treći izlaz ne vidim”

  0
  Foto: Screenshot

  UKRAJINA je kazala da su ruske snage uz tenkove i topništvo pojačale napade na čeličanu u Mariupolju gdje još uvijek ima ukrajinskih vojnika. Preostali branitelji u postrojenju poručili su da će se boriti do samog kraja. Kasno u nedjelju navečer u Zaporižju su stigli autobusi s posljednjim civilima evakuiranim iz čeličane u Mariupolju. A ruska vojska s Krima je lansirala četiri dalekometna projektila i pogodila Odesu.

  O Putinovim porukama i demonstraciji moći za Dnevnik Nove TV je govorio vojni analitičar Ivica Mandić.

  “Ono što su zapadni obavještajni analitičari i agencije radile, u principu su objavili i to je ovaj put djelovalo na način odvraćanja od takvih odluka koje su izvan racionala”, rekao je Mandić.

  “U pojmu strateške kulture, ponašanje Rusije je u ovom slučaju bilo predvidljivo. Strateška kultura se temelji na strahu da ste napadnuti i hoćete svijetu pokazati nešto, da se vi ne bojite. Nije to ništa novo što se tiče ruske strateške kulture koja je dosta jasna i prepoznatljiva”, dodao je.

  O Danu pobjede

  Rusi su u ponedjeljak, 9. svibnja obilježili Dan pobjede. Putin je događanja u Ukrajini povezao s Drugim svjetskim ratom. “Na vrijednostima i platformi Drugog svjetskog rata i pobjede gradila se moderna Rusija. On je naprosto napravio analogiju, s ne baš puno pameti, između Ukrajine, njezina političkog vodstva i Hitlera, što nema baš puno veze”, objasnio je Mandić.

  Neki analitičari su Putinov govor okarakterizirali kao pokušaj mira, a ne rata.

  “Ja se ne bih iznenadio da u idućim danima, ako dođe i do makar malog taktičkog uspjeha u Luhansku i Donjecku, on proglasi da je pobijedio u ratu i da se ratne operacije završe. Apsolutno je jasno i vrlo teško objasniti da su u ovom ratu loši, slabi, nikakvi i da su grdno pogriješili i da imaju odlučnu naciju i vođu koji je protiv njih te se ne pita samo njih hoće li zaustaviti rat”, naveo je.

  Načelnik vojske Valerij Gerasimov na obilježavanju Dana pobjede nije bio, što znači da je ili ranjen ili ubijen.

  “Ako povjerujemo da je on bio otac plana napada na Ukrajinu, njegova sudbina je završena. On će ići na liječenje prema starom ruskom običaju pa se više nikad vratiti. U principu se radi o vrlo nekompetentnom i lošem planu s ogromnim žrtvama bez ikakvog uspjeha”, kazao je analitičar Mandić.

  O sastanku sa Zelenskim

  Na parade su 90-ih dolazili mnogi političari i visoki politički dužnosnici, a ove godine nije bilo nikoga, pa čak ni bjeloruskog predsjednika. “To je i posljedica i poruka Putinu. Da je Rusija izolirana. Poruka je i da se nema što slaviti. Taj grč poraza ili lošeg rezultata u Ukrajini ne može se zasjeniti da se parada odvija zbog pobjede u Drugom svjetskom ratu”, komentirao je Mandić.

  Putin bi morao sjesti s Volodimirom Zelenskim da zaključi mir, konstatirao je voditelj Mislav Bago. “Mislim da ste rekli što je najvažnije. Ili će sjesti ili ga neće biti. Treći izlaz ne vidim”, naveo je Mandić.

  Jesu li ruska vojska ili oligarsi spremni ubiti Putina? “Mislim da više nije samo taj krug kada su u pitanju visoki vojni vrh ili visoko obavještajni vrh ili oligarsi. Da je u pitanju da cijena rata u Ukrajini dolazi ljudima”, zaključio je Mandić.

  Ivica R.