Foto: Screensho tHRT

Vojni analitičar Robert Barić gostovao je u emisiji Newsroom i govorio o onome što se događa u Bahmutu, ali i o tome kakva je budućnost Rusije i Europske unije.

“Bitku za Bahmut treba gledati u kontekstu cjelokupne ruske ofenzive. Ako Rusi za dva mjeseca osvoje 85 četvornih kilometara teritorija (podaci od prošlog tjedna op.a.) i pritom imaju strašne gubitke, ne napreduju i ne ostvaruju svoje ciljeve, postavlja se pitanje čemu sve to“, kazao je Robert Barić, te dodao kako sam Bahmut nema veliku važnost osim ako se ne namjerava nastaviti ofenziva

Kada je riječ o bitki za grad Vuhledar u Donjeckoj oblasti, Barić napominje kako su Rusi tamo započeli treći veliki napad, no i ovaj posljednji je zasad bezuspješan.

“Ukrajinci su pokazali da su svladali tehniku zasjeda, a Rusi ponavljaju iste greške. Ukrajnici tamo imaju kompletan pregled, sve nadziru s bespilotnim letjelicama. Vuhledar je na uzvišenom teritoriju i ukrajinska vojska jasno vidi kada Rusi organiziraju napad“, kazao je Barić.

Objasnio je kako je riječ o nečemu što se u američkoj vojnoj terminologiji naziva kill box. Vojska oko puta kojom Rusi prolaze postave mine i pošalju protuoklopne timove. Pošto se ruska vojska stalno kreće u uskoj koloni, Ukrajnici gađaju prvo oklopno vozilo. Rusi se ne tada više ne mogu okrenuti i silaze s cesta pa tako upadaju u minsko polje. Tada kreće udar Ukrajinaca, a pošto je kolona postala nepokretna, za napad se mogu se koristiti i ubojiti bacači raketa HIMARS.

“Rusija ima sredstva za još dvije godine rata”

Robert Barić nedavno je sudjelovao i na konferenciji u Estoniji gdje se raspravljalo o budućnosti Rusije.

“Zaključak je kako nema razloga za optimizam. Vladimir Putin ostaje na vlasti, čak i ako izgubi Krim. No čak i da Putin bude maknut, ruska vojska ima potencijal za reorganizaciju. Njegovi nasljednici pripremat će se za novu rundu.

Zapadu treba nova taktika za obuzdavanje Rusije, koja se ne može izolirati. Sankcije polako djeluju, no Rusija ima sredstva za još dvije godine vođenja rata. Zapad će s ovakvom, ratobornom Rusijom morati živjeti još najmanje jedne do dvije generacije“, kazao je Barić.

Vojni analitičar i profesor kazao je i kako rat u Ukrajini potpuno poremetio europski poredak. Vjeruje da je EU imao ideju o kraju povijesti, sličnu onoj kakvu je zastupao Francis Fukuyama, a za koju je i ovaj sam, kasnije rekao da je promašena.

Anita M.