Vratili mural generala Praljka na Laništu

0
Foto: Facebook Herman Vukušić


Krajem listopada u zagrebačkoj četvrti Lanište spontano je organiziran prosvjed nakon što je s trafostanice obrisan mural posvećen Domovinskom ratu i žrtvi Vukovara

Kako smo tada izvijestili, mural je obrisao HEP i to temeljem prijave predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb-zapad Tomislava Vukoje iz koalicije koju predvodi stranka Možemo!, dok je zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Koralet tada izvijestio da ga je HEP prebojao jer su nacrtani bez njihove dozvole.

Mural je ponovno nacrtan uz ekspresnu dozvolu koja je stigla iz HEP-a, a mural nije bio sporan samo zbog toga što nije imao dozvolu, već je na jednoj strani trafostanice bio nacrtan grafit na kojem se nalazio general Slobodan Praljak s porukom “Heroj, a ne zločinac”.

Povodom vraćanja murala oglasio se na svojem Facebooku ugledni liječnik Herman Vukušić, evo što je napisao:

MURAL UZVRAĆA UDARAC !!!

“Mural pokojnom generalu Slobodanu Praljku u zagrebačkom naselju Lanište, a koji je maknut nakon intervencije lokalnog dužnosnika stranke Možemo, ponovo krasi pročelje tamošnje trafo-stanice!

Da podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je lagao da je mural maknut na zahtjev građana jer se radilo o “ratnom zločincu”.

Kao prvo, niti jedno tijelo lokalne samouprave nije nikada raspravljalo o micanju tog murala, a iz dostupne dokumentacije razvidno je da je zahtjev za uklanjanjem murala poslan isključivo u ime spomenutog lokalnog močnika iz Tomaševićeve stranke.

Kao drugo, niti jedan zakon u RH ne zabranjuje ovaj mural isključivo zato jer je na njemu lik Slobodana Praljka i pozivanje na dubioznu presudu Haškog suda u ovom slučaju je više nego bespredmetno.

Povratak murala tražilo je i dvadesetak zagrebačkih udruga koje su se okupile prije dvadesetak dana upravo na temu skandaloznog odnosa novih gradskih vlasti prema hrvatskim braniteljima i siguran sam, odluče li Tomašević i njegova svita ponovo ići na uklanjanje murala, da će im se branitelji žestoko suprotstaviti.” – napisao je Vukušić.


Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here