Foto: Snimka zaslona YouTube

Napetosti, pokazivanje mišića, pa čak i prijetnje ratom već drugi tjedan traju na srpsko-kosovskoj granici. Tamošnji mediji iskopali su ratne sjekire. Vučićevi tabloidi, kao da je nastupio još jedan u nizu “odsudnih sudbinskih trenutaka”, dodatno “kure” i udaraju u ratne bubnjeve navodnim Putinovim izjavama – “Srbi, šaljite tenkove na Kosovo”, stvarajući groteskan privid da bi Srbija mogla vojno intervenirati i izazvati rat s NATO-om, pa im Vučić šalje ultimatum da će krenuti, nakon 24 sata, ako ne “spriječe pogrom Srba”, a za takve poruke ima sape jer “Rusija Srbiji čuva leđa”.

Podsjetimo, Kosovo je donijelo odluku da automobili sa srbijanskim registarskim oznakama moraju staviti privremene kosovske jer ni Srbija ne pušta na svoj teritorij one s kosovskim registarskim oznakama. Radi se o reciprocitetu, i to nakon 20 godina! Priština je poslala svoje specijalce da ureduju, a Beograd i Srbi sa sjevera Kosova nisu smislili ništa drugo nego već uhodan tradicionalni prijam, još od kolovoza 1990. – barikade i blokade.

Vučić je poslao nekoliko transportera na granicu, helikopteri su nadlijetali, prebrojava MiG-ove koji su u letnom stanju te je podigao bojnu spremnost u graničnim garnizonima. No istodobno srpski ministri u vladi Albina Kurtija koja je donijela odluku o oznakama samo prijete ostavkama, ali ih još nisu dali.

Ministar obrane Nebojša Stefanović u pratnji ruskog ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka, Putinova gubernatora za Balkan, te ruskog generala Aleksandra Zinčenka obilazi srpske trupe uz granicu, “snima situaciju” i ohrabruje Srbe.

No, mnogi smatraju da je taj potez Vučićev autogol jer Zapad na to neće dobro reagirati, a samo je dopustio Rusiji da se ponovno producira i iskoristi situaciju za nastavak svoje politike destabilizacije regije. Moskva je stala na srpsku stranu govoreći da je taj potez Prištine produžetak politike “etničkog čišćenja Srba”. No, sve to više sliči na teatar apsurda i prijetnju praznom puškom, pa čak i moskovski Komersant komentira srpsko-kosovsko granično “talambasanje” oko registarskih oznaka kao međusobno “izvođenje kerefeka i predstavu za općinstvo”.

KFOR je nakon par dana tako poslao pojačanu rutinsku ophodnju da smiri tenzije, a svi međunarodni čimbenici apeliraju na razum i mir uoči skorog novog susreta Vučića i Kurtija u Bruxellesu, koji će se, već se vidi, pretvoriti u raspravu o registarskim oznakama, čime Vučić pred vlastitom javnošću unaprijed stvara alibi za svoju neučinkovitost. Što se više apelira za smirenje, to se akteri više šepure.

No, cijela ova buka, koju je Vučić iskoristio, stvorena je kako bi ponovno u Bruxellesu potegnuo pitanje osnivanja zajednice srpskih općina, neke vrste Republike Srpske, kao zadnje slamke spasa za njegovu propalu ideju o “korekciji granice”, odnosno razmjeni teritorija između dviju država. Priština na to ne želi pristati upravo zbog razornog iskustva RS-a u BiH. Vučić javno ne prihvaća neminovnost Kosova, iako nije jasno da srbijanska javnost ne shvaća da je stvar gotova s obzirom na to da Srbija vodi pregovore o članstvu u EU, a Kosovo nije dio tih pregovora. Dakle, Vučić je samim time priznao da Kosovo nije dio njezina teritorija, prenosi Jutarnji.