HomePremium SadržajVučić: "Mi bismo jako htjeli da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao...

Vučić: “Mi bismo jako htjeli da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji”

ALEKSANDAR Vučić je rekao da se s Plenkovićem vidio još jučer, na summitu EPP-a.

“Govorili smo o Zapadnom Balkanu, čini mi se da nam je obojici zajedničko i da obojicu brine situacija u BiH, da ne ulazim u detalje, oko pitanja legitimnog predstavljanja i poštivanja Daytonskog sporazuma imamo slične stavove”, rekao je Vučić.

Razgovarali o udžbeniku za osmi razred

“Razgovarali smo bilateralno koliko smo mogli”, kaže.

“Hrvatski premijer rekao je da mu je u interesu da se riješi situacija s udžbenikom za 8. razred, jedan je udžbenik u pitanju. Unutra je stav Akademije znanosti Srbije koja je napravila podjelu južnoslavenskih jezika, a hrvatski nije naveden. Dao mi je materijal, pogledat ćemo ga i razmotriti”, rekao je predsjednik Srbije hrvatskim medijima dodajući da u sadržaju udžbenika nema nikakve uvrede.

“Ako je greška, ispravit ćemo. Kao što sam siguran da će u Hrvatskoj biti manje ulica posvećenih Mili Budaku”

No potom je dodao: 

“Mi bismo jako htjeli da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji, iako nerijetko čujem od hrvatskih vlasti da bi oni željeli da bude obrnuto. Naravno da ću pogledati i da ću vidjeti o čemu se radi i ako smo napravili bilo kakvu grešku, nema nikakve sumnje da ćemo to ispraviti, jer bi to bio fer odnos i prema Hrvatima, građanima Srbije, ali i prema našem susjedu. Kao što sam siguran da će u Hrvatskoj biti manje ulica posvećenih Mili Budaku, poznatom po izjavi da trećinu Srba treba pobiti, trećinu protjerati a trećinu pokatoličiti”, poručio je Vučić.

“Ja sam, naravno, govorio o brutalnoj kampanji koja se u Hrvatskoj vodi protiv Srbije”

Druga tema o kojoj je razgovarao s Plenkovićembilo je pitanje nestalih.

“Mi smo također željeli razgovarati o nestalim osobama, da se pronađu rješenja za obje strane. Ja sam, naravno, govorio o brutalnoj kampanji koja se u Hrvatskoj vodi protiv Srbije, ali vjerujem da je sve to dobro i ljekovito, da možemo naše odnose upristojiti koliko je to moguće”, rekao je Vučić.

“Što će Milanović o meni govoriti, ja tu nemam problema”

Dodao je da to “nema veze sa Zoranom Milanovićem”. Hrvatski predsjednik u jednom je navratu rekao da je Vučić ratni huškač, a da je Beograd kriv za odlazak Srba iz Hrvatske.

“Ja nisam izgovorio nijednu riječ. Neću ulaziti u to tko će kome što reći i tko će koga uvrijediti. Mislim da moramo razgovarati na drugačijem nivou i pokazivati poštovanje jedni prema drugima. Ja mislim da je svakome jasno što je tu istina.

Što sam ja i što će on (Milanović) o meni govoriti, ja tu nemam problema. Ali ovo drugo, što nije istinito nema mnogo smisla i puno više govori o njemu nego o meni. Sve se to mora rješavati na drugačiji način i mnogo važnije od svega toga je što ćemo raditi zajedno u budućnosti i vjerujem da tu možemo napraviti puno toga dobroga”, zaključio je Vučić.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments