Vučić poručio: ‘Prvi ću poginuti, ali Srbe neću dati!’; Kurti poslao oštro upozorenje KFOR-u

0
Foto: Snimka zaslona/YouTube

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, sinoć je zapovijedio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stupnju pripravnosti

ve postrojbe Vojske Srbije i Ministarstva unutarnjih poslova od ponedjeljka navečer u stanju su pune borbene pripravnosti zbog krize na Kosovu i namjera Prištine da nasilno ukloni barikade na sjeveru, objavili su u ponedjeljak navečer ministri obrane i unutarnjih poslova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, sinoć je zapovjedio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stupnju pripravnosti, do razine uporabe oružane sile, objavio je vicepremijer i ministar obrane Miloš Vučević.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sinoć je iz Raške poručio kako će ”prvi umrijeti, ali Srbe neće dati”, a kasnije se sastao s patrijarhom SPC-a Porfirijem.

”Situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo ozbiljna i tenzije su došle do točke od koji se putevi mogu otvoriti koje nitko od nas ne želi. Naravno, ovom prilikom nemam što reći, posebno poslije jučerašnjeg dana koji je za mene bio zaista tužan, ali to nije toliko važno za mene, koliko je bilo jako tužno za mnoge ljude i našu braću na Kosovu i Metohiji”, poručio je danas nakon sastanka patrijarh, prenosi Nova.rs.

Puna borbena pripravnost Prethodno je ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić u kratkoj pisanoj izjavi naveo da je “shodno zapovijedi predsjednika Republike” naložio “podizanje pune borbene pripravnosti svih postrojbi MUP-a, Žandarmerije, Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ) i Policijske brigade”, te da se “odmah stave pod komandu načelnika Glavnog stožera i zaposjednu položaje predviđene operativnim planom“.

Napetosti koje na Kosovu traju mjesecima, eskalirale su u posljednja dva tjedna nakon što je Kosovska policija (KP) uhitila jednog donedavnog policajca, sumnjičeći ga za “narušavanje ustavnog poretka”, na što su lokalni Srbi uzvratili postavljanjem barikada, tražeći njegovo oslobađanje.

Barikade na sjeveru traju već 17 dana, unatoč pozivima SAD-a, Velike Britanije i Njemačke da ih lokalni Srbi uklone, te “shuttle” diplomacije Sjedinjenih Država i EU-a koje pozivaju na deeskalaciju i pokušavaju obje strane dovesti za pregovarački stol. Dodatne tenzije u ponedjeljak su potaknule najave iz Prištine da kosovska vlada ima “operativni plan” za uklanjanje barikada, a da se to očekivalo od mirovne misije (KFOR) čije snage to nisu do sada učinile.

Tako je kosovski premijer Albin Kurti jučer poslao pismo KFOR-u i Eulexu u kojem je upozorio kako će Kosovo samo ukloniti barikade ako to ne učine oni. ”Dali smo vremena KFOR-u upravo zato što se sloboda kretanja s pozicije KFOR-a smatra osnovnom vrijednošću”, poručio je
Anita M.