Vučić priprema 200 000 sendviča za svoj kontramiting, uplašen je jer gubi podršku i zato organizira skup”

  0
  170
  Foto: screenshot

  Prosvjedi “Srbija protiv nasilja” i pored desetaka tisuća građana, po nekim procjenama i preko stotinu tisuća, prolaze bez incidenata i imaju jasan cilj – smjenu onih koje građani smatraju odgovornima za atmosferu koja je dovela do dvije nezapamćene tragedije u Srbiji.

  Kako bi pokazao da i SNS “konja za utrku ima”, Aleksandar Vučić najavio je “Skup nade”, koji bi trebao poslati poruku mira, i doprinijeti smanjivanju napetosti. Bar tako je skup najavljivan.

  Međutim, uzavrelu atmosferu u društvu nikako ne može ohladiti kontramiting na koji se građani doslovno dovlače prijetnjama i ucjenama ili plaćaju za dolazak, što izaziva negodovanje dijela javnosti koja se bori za Srbiju protiv nasilja.

  Smirivanju napetosti ne doprinosi ni zapaljiva retorika predstavnika vlasti koju srbijanska javnost svakodnevno sluša u Skupštini, u kojoj se neistomišljenike naprednjaka vrijeđa, a nezavisne medije čak optužuju za odgovornost zbog nedavnih tragedija. Umjesto jedinstva i nade za Srbiju, kako najavljuju svoj miting, naprednjaci će samo produbiti postojeće podjele u društvu.

  Dragana Rakić, zamjenica predsjednika DS, za Danas kaže da društvo više nije toliko podjeljeno, jer je sada mnogo više onih koji žele dubinske promjene, nego onih koji bi htjeli da se nastavi po starom.

  “Napetosti se neće smanjiti ako sve ostane kao što je bilo, nego jedino ako dođe do potpunog resetiranja sistema. Vučić je uplašen jer gubi podršku u narodu i zato organizira kontramiting kako bi to prikrio. Sutra će u Beograd na kontramiting doći ucjenjeni i zastrašeni ljudi iz čitave Srbije, kojima se prijetilo otkazima ako ne dođu na kontramiting. Ali nema više tih ucjena, autobusa i propagande koja može prikriti pad rejtinga Aleksandra Vučića”, ističe Rakić.

  Odvjetnik Rodoljub Šabić smatra da je dalje produbljivanje podjela u društvu izvjesno. Čak bi, dodaje, “mada zvuči ironično”, način organiziranja skupa, odnosno informacije o svađama zbog diskriminacije prilikom financijskog “stimuliranja” sudionika mogle dovesti do podjela među onima na koje režim računa, piše Danas.rs.

  “A sasvim je izvjesno da će skup dodatno produbiti jaz između režima i opozicije. Iako se, uz ostalo, najavljuje kao skup nekakvog “narodnog jedinstva”, poruke su u potpunom neskladu. Tako se od predsjednika i članova Izvršnog odbora SNS moglo, na primjer, čuti da je za njih režim isto što i država i da oni kojima se režim ne sviđa mogu otići iz zemlje”, smatra Šabić.

  On podsjeća da je REM ekspresno, ne poštujući čak ni formalno zakon koji treba štititi, dodijelio dozvolu za emitiranje TV programa mediju koji se čak i u mnoštvu naših tabloida ističe po nevjerojatnoj količini laži koje objavljuje, po jeziku mržnje i primitivizmu “i taj postupak REM je objektivno direktna provokacija, prst u oko građanima”.

  “Upravo zato ću naglasiti da je najveća vrijednost velikih prosvjednih skupova “Srbija protiv nasilja” bila to što su prošli dostojanstveno i mirno, bez ugrožavanja sigurnosti i imovine građana, bez nasilja, čak i unatoč nekim provokacijama. Na organizatorima kontramitinga u znak podrške vlasti je ogromna odgovornost da osiguraju da skup prođe u sličnoj atmosferi”, poručuje Rodoljub Šabić.

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here