Wagnerovci bijesni na Prigožina: “Ćelavac nas je uništio vlastitim rukama i zaribao kog je stigao!”

  0
  130
  Foto: Screenshot Tvitter

  Jevgenij Prigožin možda se hvalio da uživa odanost svih 25.000 vojnika svoje plaćeničke vojske, no čini se da se to promijenilo onog trena kada je stala pobuna odreda Wagner.

  U online porukama koje je analizirao BBC, vojnici Wagnera i njihovi članovi obitelji bjesnjeli su zbog Prigožinove odluke da zaustavi svoj dramatični marš na Moskvu i povuče se iz okupiranog Rostova.

  “Ćelavac je vlastitim rukama uništio odred Wagner i zaribao koga god je stigao,” stoji u jednoj poruci čiji autor tvrdi da se bori za Wagner. Njegov Telegram kanal ima 200.000 pratitelja.

  “Ovo je bila još jedna bezumna pobuna,” dodao je.

  Telegram je omiljena društvena mreža za vojnike u Wagneru, ali i proratne krugove u Rusiji. Ona im dopušta često anonimnu komunikaciju s tisućama pratitelja.

  Upravo na toj mreži je Prigožin odlučio najaviti svoj takozvano “marš za pravdu” protiv ruskog režima, a sada je postala mjesto gdje su se mnogi okrenuli protiv njega. Mark Krutov, novinar za ruski servis RFE/RL-a, ima pristup razgovorima na kanalima Telegrama koje koriste obitelji Wagnerovih boraca. Neke od poruka podijelio je s BBC-jem.

  “Jednostavno su bili izdani,” napisala je jedna žena. “Vjerovala sam Prigožinu, ali ono što je učinio bilo je nečasno.”

  “Nije ovo smio učiniti. To je čista izdaja,” složio se drugi korisnik.

  Prigožin je dugo uživao glasnu podršku skupine podržavatelja Wagnera. Mjesecima su slavili njegove postupke i napadali njegove protivnike u ministarstvu obrane, pogotovo njegovog zakletog neprijatelja, ministra obrane Sergeja Šojgua.

  No kada je krenula pobuna Wagnera, njihova reakcija bila je iznenađujuće slaba.

  Dvije najveće skupine, koje zajedno imaju gotovo 900.000 pratitelja, nisu požurile podržati njegove postupke, već su umjesto toga govorili neutralno i krivili Šojgua i njegove lojaliste za krvoproliće.

  Drugi su utjehu pronašli u teorijama zavjere.

  Kanal imena Wagner PMC Briefs službena je stranica Wagnera koju vodi jedan od Prigožinovih boraca. Na kanalu je s iznenađenjem primijećeno da Putin nije nikoga spomenuo imenom u svom govoru u kojem je osudio pobunu.

  “Putin nije imenovao ‘pobunjenike i izdajnike’,” objavljeno je na kanalu. “Možda zato kako bi dopustio Prigožinu da vrati pravdu i kazni one odgovorne za stvarnu izdaju koja je rezultirala propašću invazije?”

  Teorija da su Putin i Prigožin u dogovoru iscenirali pokušaj puča kako bi “testirali odanost ruskih elita” ubrzo je postala popularna na društvenim medijima.

  “Cure, palo mi je na pamet da je sve ovo orkestrirano kako bi se maknulo Šojgua, ali preko Prigožina, kako Putin to ne bi morao učiniti sam?” napisala je jedna žena u razgovoru.

  Volodimir Fesenko, čelnik centra za politička istraživanja u Kijevu, ne slaže se s ovom teorijom.

  “Zašto bi pobuna bila iscenirana? Kako bi svi mogli vidjeti koliko je Putin slab?” rekao je. “Ono što se dogodilo bilo je javno poniženje za Putina. A Prigožin? Djelomično je izgubio svoju reputaciju. Ranije je jasno pokazivao svoju moć, a sada se jednostavno povukao.”

  No Prigožinovi posljednji komentari na dan pobune, snimljeni nakon što je pristao na povlačenje, još uvijek izazivaju spekulacije na internetu. “Danas smo imali dobar rezultat,” rekao je on. “Svi su oraspoloženi.”

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here