Wednesday, August 4, 2021
HomeKulturaZa Frljića je Ministarstvo dalo novac, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’...

Za Frljića je Ministarstvo dalo novac, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’ već godinama nije

Na nedavnom natječaju za dodjelu sredstava programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture, a o kojemu smo nedavno pisali, otkrivajući sukob interesa o čemu možete pročitati ovdje, odbijena je braniteljska predstava namijenjena djeci ‘Bitka za Vukovar’.

No, to nije prvi put da je ova predstava prijavljena za dodjelu sredstava Ministarstva kulture. Naime, autori predstave redovito su je svake godine prijavljivali na pojedine natječaje Ministarstva kulture, ali od početka mandata Plenkovićeve vlade do danas – nikada nisu dobili nikakva sredstva.

‘Bitka za Vukovar’ je glazbeno-scensko-filmski uradak kojemu je cilj mlađim generacijama približiti žrtvu branitelja i Domovinski rat, dosad je prikazana u mnogim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i dijaspore, a dobila je i preporuku i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za znanost i obrazovanje. Predstava objedinjava projekcije filmova, glumu, ples i pjesmu, a ujedno promovira Domovinski rat i hrvatsku kulturnu i narodnu baštinu. Ulaz na predstavu uvijek je slobodan, a autori nikada ne naplaćuju svoj angažman.

Od uspostave Plenkovićeve vlade, tj. od dolaska ministrice Obuljen-Koržinek na čelo ministarstva kulture, predstava je odbijena na ovim natječajima:

1. 2017. Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ (za gostovanje na: Novom Zelandu i u Kanadi)

2. 2018. Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ (za gostovanje u SAD)

3. 2019. Glazbeno scenska predstava “Bitka za Vukovar“ (edukativni program prilagođen za 7. i 8. razred osnovne škole) za projekt Ministarstva “Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi”

4. 2020. Glazbeno scenska predstava “Plamen Vukovarskog svjetla“ (za gostovanje u Južnoj Americi i Švedskoj)

5. 2021. Program “Poticanje čitanja putem edukativne glazbeno scenske predstave “ BITKA ZA VUKOVAR“ na natječaju: “Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu“Ministarstvo je za Frljićevu predstavu imalo novca, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’ neU prosjeku je svake godine Ministarstvo odobravalo ukupno oko 10 milijuna kuna, ali za jedinu braniteljsku predstavu i jedini program o Domovinskom ratu nije bilo novca

Ministarstvo je za Frljićevu predstavu imalo novca, ali za predstavu ‘Bitka za Vukovar’ ne

U prosjeku je svake godine Ministarstvo odobravalo ukupno oko 10 milijuna kuna, ali za jedinu braniteljsku predstavu i jedini program o Domovinskom ratu nije bilo novca.Usporedbe radi, godine 2017. među odobrenim programima našla se predstava Olivera Frljića ‘Turbofolk’ kojoj je za gostovanje u Poljskoj odobreno 26.846 kn. Na istom natječaju (Međunarodna kulturna suradnja), prema stanju od 30. lipnja 2017., istoj je Frljićevoj predstavi odobreno 28.120,00 kn. Više o iznosima odobrenim od strane Ministarstva kulture pročitajte OVDJE.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments