Za razvoj Alzheimera je možda bitan virus herpesa

Vjeruje se da virus herpesa djeluje kao benzin na već postojeći plamen

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
Nova studija sugerira kako bi neki virusi mogli pojačati imunološki odgovor, što bi moglo ubrzati nakupljanje beta-amiloida, bjelančevine u mozgu koja stvara plakove svojstvene Alzheimerovoj bolesti. U pitanju je virus herpesa.Kontroverznu teoriju o razvoju Alzheimerove bolesti stručnjaci su uvijek odbacivali, no nova studija tima u kojem su stručnjaci prije bili sumnjičavi prema toj teoriji, mogla bi sve promijeniti.Studija daje zanimljive dokaze za ideju kako su virusi umiješani u Alzheimer, pogotovo dva tipa herpesa koje većina dobije još u dječjoj dobi, a koji potom godinama miruju u tijelu.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Neuron, je utvrđeno da virusi utječu na gene povezane s Alzheimerovom bolešću i možda igraju ulogu u tome kako se bolest razvija i napreduje.

Znanstvenici napominju kako nisu utvrdili da virus herpesa uzrokuju Alzheimer, no njihova studija sugerira kako bi virusi mogli pokretati imunološki odgovor koji bi onda povećao nakupljanje spomenutog beta-amiloida.

“Ti virusi su vjerojatno bitni igrači u aktiviranju imunološkog sustava kod Alzheimerove bolesti”, tvrdi Joel Dudley, voditelj studije s američkog medicinskog fakulteta Icahn u Mount Sinaiju. “Vjerujem da oni djeluju kao benzin na plamen u nekoj patologiji koja je bila potaknuta imunitetom.”

Ako se ovo sve potvrdi, moglo bi to promijeniti smjer istraživanja i otvarati puteve novih liječenja i metoda dijagnosticiranja bolesti.

U okviru studije analizirani su uzorci gotovo 950 ljudskih mozgova i utvrđena je povezanost s genskim, molekularnim i kliničkim simptomima Alzheimerove bolesti.

“Radi se o izuzetno kompleksnoj bolesti i odgovor nikada neće biti jednoznačan”, tvrdi dr. John Morris, voditelj centra za istraživanje Alzheimerove bolesti pri medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington u St. Louisu, koji nije radio na spomenutom istraživanju. “Ako su virusi dio toga svega, to definitivno moramo proučiti.”

SourceGeek.hr
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Biskup Križić na 76. obljetnicu Bleiburške tragedije izrazio čuđenje što je izjava jednoga saborskog zastupnika da je poslije rata trebalo biti mnogo više ubijenih,...

Biskup Križić na početku homilije rekao je da „naša domovina nije teritorijalno velika, ali usprkos tome ima premnoga mjesta koja su...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img