Za smrt čelnika Lukoila zaslužan Putin? “Ne samo da je znao za sve, već je i odobrio metodu”

0
Foto: Screenshot

Ruski naftni tajkun koji je u četvrtak preminuo nakon pada sa šestog kata moskovske bolnice “ubijen je pod pokroviteljstvom Vladimira Putina”, tvrdi navodni bivši obavještajac u Kremlju.


Ravil Maganov, šef upravnog odbora u Lukoilu, drugoj najvećoj naftnoj kompaniji u Rusiji, preminuo je u četvrtak nakon što je pao kroz prozor bolnice u Moskvi. Međutim, na Telegram kanalima su se pojavile informacije da je možda ubijen, i to pod pokroviteljstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Maganov je umro na mjestu nakon što je u četvrtak ujutro pao sa šestog kata Središnje kliničke bolnice u Moskvi. Ruski državni mediji su brzo proglasili smrt samoubojstvom, ali lokalna policija nije pronašla oproštajnu poruku. Također, mjesto smrti nije pokriveno videonadzorom, prenosi Daily Mail.

Ruski kanal na Telegramu “General SVR”, koji redovito objavljuje informacije o Kremlju i ruskom predsjedniku, objavio je informaciju da je Maganov “pretučen” prije nego što je “bačen kroz prozor”.

Njegova kompanija Lukoil jedna je od rijetkih u Rusiji koja je konzistentno zagovarala prekid borbe nakon početka ruske invazije Ukrajine. 

“Razlog zašto je Maganov ubijen je zbog njegovog specifičnog mišljenja, koje se razlikuje od planova predsjednika Putina, o sporoj ali sigurnoj nacionalizaciji Lukoila”, napisali su.

Tvrde i da je Putin znao za atentat. “Ne samo da je znao da se priprema atentat, već je dao svoj blagoslov time što je odobrio metodu i vrijeme ubojstva“, napisali su. Niti za jednu optužbu nisu ponudili dokaze, već tvrdnje temelje na znanju unutarnjih operacija Kremlja.