20/06/21

Za što nam sve služi ljekoviti peršin

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Peršin (Petroselinum crispum) je dvogodišnja aromatična biljna vrsta iz obitelji Apiaceae. U hrani ljudi podjednako se koriste nadzemni (stablo, lišće, a rijeđe i plod) i podzemni (korijen) dijelovi biljke. U svijetu, široko je rasprostranjena biljna vrsta koja se uzgaja na šest od sedam kontinenta. Ova biljka je u narodu poznata i pod imenima kao što su: vrtlenski petrusin, vrtnja, majdonos, peršun, pršun, petroželj, petruška i zelen.

S obzirom na to da nije zahtjevna biljka, može se uzgajati i u loncima (peršin listaš) na balkonu ili u sobi, a njegovo lišće konzumirati u svježem obliku tijekom cijele godine. U jednoj kuharici iz XIII. stoljeća, stoji savjet da peršinove grančice treba upotrebljavati prilikom kuhanja i pečenja mesa radi poboljšanja okusa, a ovaj savjet je i dan danas ostao u upotrebi prilikom spremanja različitih jela širom svijeta.

Također, kada se konzumiraju različite vrste ukusnih jela u kojima je neizostavan sastojak češnjak i crveni luk, nije na odmet znati da je peršin odličan osvježivač daha.

Visok sadržaj vitamina C

Jeste li znali da su listovi peršina prepuni vitamina C, i da se po njegovom sadržaju ova biljka nalazi odmah poslije šipka i kivija? Također, peršin sadrži 2,5 puta više vitamina C od limuna i naranče, i skoro 14 puta više od borovnice. Konzumacijom 100 g peršina osigurava se 160% preporučene dnevne doze vitamina C, kao i 47% dnevne doze beta-karotena. On se u organizmu transformira u vitamin A, koji djeluje kao jak antioksidans. Peršin je također bogat kompleksom vitamina B, kao i mineralima Fe, Mg, Ca, Zn, P, K, Na i Mn.

Za što nam sve služi peršin?

Peršin može pomoći i prilikom izbacivanja viška tekućine iz organizma: čašu od 2 dl napuniti do jedne četvrtine svježim listovima peršina (ili jednu kavenu žličicu osušenog lišća) prelijte ključalom vodom i poklopite. Ostavite da odstoji četiri minute, i nakon toga procijedite. Ako preferirate čaj sa jačim okusom, ostaviti da odstoji još koju minutu duže, ali ne više od 10 minuta i onda procijedite. Ovako pripremljen čaj je odličan i protiv prehladenadutosti, ublažava menstrualne tegobe, napetosti organizma, a vjeruje se da utječe i na jačanje potencije kod muškarca. Po želji u čaj možete dodati malo limuna i zasladiti medom.

Čaj se može praviti i od ploda, koji također ima diuretičko djelovanjeo: tri kavene žličice sitno izmrvljenog ploda dodati u pola litre proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji dva sata. Ovako pripremljen čaj konzumirati tri puta u toku dana prije jela.

Kao i sa svakim lijekom, tako i sa konzumacijom čaja ne treba pretjerivati (ne više od tri šalice dnevno), jer može izazvati probleme sa bubrezima, jetrom i pojavom slabokrvnosti (anemije).Također, kod osoba kod kojih se planira nekakva kirurška intervencija, kao i u trudnoći, čaj se ne smije konzumirati. U svakom slučaju, najbolje je obratiti se liječniku, farmaceutu ili stručnjacima za ljekovito bilje za savjet, piše agroklub.com.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img