13 C
Split

Začepljen vam je nos? Odčepite ga sami i bez štetnih lijekova

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Češnjak je posebno dobar ako je nos začepljen zbog bakterijske ili virusne infekcije – skuhajte dva do tri režnja češnjaka u vodi i popijte kad se ohladi, a možete ga i jesti sirovog.

Bez obzira na to je li uzrokovano prehladom, gripom, sinusitisom ili alergijom, začepljenje nosa nije ugodno stanje i premda postoje lijekovi koji se mogu uzimati da se olakša, oni često uzrokuju simptome poput suhoće usta, glavobolje i pospanosti. Srećom, postoji nekoliko domaćih lijekova za začepljeni nos koje možete isprobati:

Topli tuš

Topli tuš pomaže kod disanja jer se zbog pare iz nosa izlučuje gusti sekret pa se nos barem privremeno odčepi, pišu 24sata.

Voda

Bez obzira na nos, pijenje vode je dobro, a voda pomaže i kod otpuštanja sluzi. Ako je začepljen nos popraćen grloboljom, pijte mlaku vodu ili čaj.

Čaj od metvice

Pijenje čaja od metvice pomaže na više načina. Prvo, sadrži mentol koji pročišćava sinuse i omogućuje da bolje dišete. Drugo, para iz čaja pomaže da sluz krene iz nosa i treće, čaj od metvice doprinosi ukupnom unosu tekućine što je pogotovo bitno kad smo bolesni.

Češnjak

Osobito je dobar ako je nos začepljen zbog bakterijske ili virusne infekcije. Jednostavno skuhajte dva do tri režnja češnjaka u vodi i popijte kad se ohladi. Možete češnjak i jesti sirov da iskoristite njegova snažna antibakterijska svojstva.

Jabučni ocat

Zbog njegove svestranosti jabučni ocat mora biti na popisu kućnih lijekova, a za začepljeni nos u šalicu vruće vode dodajte dvije žlice jabučnog octa i jednu žličicu meda. Pijete ovaj napitak dva do tri puta dnevno dok traje prehlada.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img