Zagreb ukida mjeru roditelj odgojitelj. Što će biti s onima koji su ju koristili?

0
Foto: Snimka zaslona N1

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, kao što se i najavljivalo, ukida mjeru roditelj odgojitelj. Izmjena Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja danas je upućena u javno savjetovanje koje će trajati 30 dana.

Odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj mora potvrditi Skupština, no kako Možemo! u njoj i dalje ima komotnu većinu, sasvim je izgledno da će do ukidanja doista doći.

Mjera roditelj odgojitelj planira se ukinuti tako da korisnici te mjere iz nje izlaze kada dijete za koje se ona koristi navrši sedam godina.

Onima čije je dijete već navršilo sedam godina novčana potpora prestat će s 1. svibnja 2022., ali im se otvara mogućnost zaposlenja odmah po stupanju odluke na snagu.

Korisnicima kojima je dijete za koje koriste mjeru mlađe od 7 godina od 1. svibnja mjesečna se naknada smanjuje na 1000 kn, ali im se otvara mogućnost zaposlenja odmah po stupanju odluke na snagu te im se otvara mogućnost upisa djece u dobi od 3 do 6 godina u vrtić.

Obrazloženje za ukidanje mjere 

U obrazloženju se navodi kako “pri uvođenju 2016. godine mjera nije dobro definirana u smislu svoje svrhe i učinaka, od utjecaja na demografiju, do kratkoročnih i dugoročnih učinaka na korisnike, njihove obitelji, posebno djecu vrtićke dobi, te utjecaj na položaj žena korisnica na tržištu rada, izloženost riziku siromaštva i druge vezane socijalne učinke.

Navodi se da je tijekom provedbe mjere pao ukupan broj živorođene djece te da demografski ishod mjere namijenjen roditeljima koji imaju troje i više djece nije opravdao ulaganja, zatim kako mjera povećava nejednakosti u pristupu obrazovanju i da se važnost institucionalnog razvoja i obrazovanja u ranoj dobi kosi s učincima na odgoj i obrazovanje djece rane i predškolske dobi uključene u mjeru.

Kao treći argument za ukidanje mjere spominje se da otežava reintegraciju žena na tržište rada jer socijalni ishod mjere zbog dugogodišnjeg izbivanja žena s tržišta rada dovodi u pitanje njihovu ekonomsku neovisnost te ih čini podložnijima siromaštvu u starosti.

U proračunu za 2022. godinu  ušteda oko 320 milijuna kuna

Spominje se i da su građanke i građani Zagreba do sada izdvojili 1.8 milijardi kuna te da je financijski iznos utrošen na mjeru mogao biti pravednije raspodijeljen na svu djecu grada Zagreba.

Trenutni je broj korisnika 5808, što dovodi do mjesečnog troška od 44.1 milijuna kuna za mjeru.  Iz Grada računaju da će ukidanjem mjere roditelj odgojitelj samo u proračunu za 2022. godinu uštedjeti oko 320 milijuna kuna.

U 2023. godini izdvajanje za tu mjeru smanjuje se na 60 milijuna kuna.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here