Zagrebački mitropolit Porfirije je novi srpski patrijarh

0
Foto: Snimka zaslona YouTube

MITROPOLIT zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. On je 46. poglavar SPC-a. 

Blic javlja da su u apostolskom ždrijebu, osim Porfirija, bili Irenej Bački i banjalučki Jefrem, no zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić je postao novi poglavar Srpske pravoslavne crkve. 

Sabor SPC-a, na kojem se bira novi patrijarh, održan je u Beogradu, u kripti katedralnog Hrama Svetog Save na Vračaru.

Pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uvjet i da budu birani. Novi patrijarh bi mogao biti formalno ustoličen već sutra.

Tko je Porfirije Perić?

Porfirije (Prvoslav Perić) je episkop Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski od 2014. godine. 

Rođen je u Bečeju. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, a 1986. godine je diplomirao na Pravoslavnom bogoslovnom fakultetu u Beogradu. Do 1990. je bio na poslijediplomskom studiju u Ateni.

Monah je postao u samostanu Visoki Dečani 1985. godine, a 1990. je zaređen u čin jeromonaha u bačkom samostanu Kovilj.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na redovitom zasjedanju 14. svibnja 1999. izabrao za vikarnog episkopa Egerskoga, a 26. svibnja isti ga je sabor izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskoga, na dužnost upražnjenu smrću mitropolita Jovana (Pavlovića).

Bio je i episkop vojni (2010. – 2011.), a zatim koordinator za suradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Skandal sa snimkom na kojoj se pjeva četnička pjesma i pomirljive poruke tijekom mandata na čelu zagrebačko-ljubljanske mitropolije

Tijekom svog mandata na čelu zagrebačko-ljubljanske eparhije slao je pomirljive poruke. No 2016. godine našao se u skandalu nakon što je na snimci, koja je navodno nastala pet godina ranije u Chicagu, otkriveno da je pjevao četničku pjesmu. 

On se potom oglasio priopćenjem u kojem je izrazio žaljenje “zbog zloupotrebe i manipulacije videosnimkom na kojoj se nalazi u društvu svećenika koji su pjevali četničke pjesme” te zbog jaza između Hrvata i Srba. Tvrdio je da tada, kao gost u Chicagu, nije bio u prilici utjecati na sve okolnosti.

Iste je godine, kada je izbio skandal sa snimkom, u Jasenovcu izjavio: “Nismo došli zbrajati žrtve, nego jedni druge moliti za oprost.” 

Prije nešto više od mjesec dana u Petrinji je rekao da SPC neće prestati pomagati stradalima u potresu jer će, nakon prve pomoći, trebati obnavljati domove.

Kako izgleda procedura izbora?

I 46. patrijarh izabran je apostolskim ždrijebom, a ta procedura predviđa da se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljaju u zasebne kuverte, a one u Evanđelje.

Završna procedura predviđa da odabrani monah izvlači jednu kuvertu iz Evanđelja, a kandidat čije je ime u toj kuverti je 46. poglavar SPC-a i preuzima upravu SPC-om. Inače, javno prenošenje izbora novog patrijarha je zabranjeno.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh srpski Irinej, preminuo je 20. studenoga 2020. na covid-odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

dp/foto:screenshot

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here