Zarađuju 50 000 kuna, a varaju na porezu?! Kontrolore leta policija ulovila da lažiraju prebivališta i varaju na porezu

  0
  Foto: Snimka zaslona/YouTube

  Novi ozbiljan skandal otkriven je u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe. Iz Policijske uprave zagrebačke je potvrđeno da je osam zaposlenika Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) prijavljeno je zbog utaje poreza, dok se četvoricu sumnjiči i za prijevaru, piše portal Telegram. 

  Kontrolori su uhvaćeni u lažiranju prebivališta, čime su izbjegavali plaćanje lokalnih poreza. Osim toga, utvrđeno je da su neki od njih potkradali firmu na troškovima prijevoza.

  Prema onome što je do sada utvrđeno, ukupna šteta koja je napravljena gradskim proračunima i HKZP-u iznosi oko dva milijuna kuna.
  Čemu služi lažno prebivalište?

  Prema podacima koje smo do sada prikupili, umjesto u Gradu Zagrebu koji ima najveći prirez ( 18 posto) i gdje su kontrolori doista živjeli, prebivališta su prijavljivali na adresama u mjestima bez prireza – Samoboru, Krapinskim Toplicama, Lekeniku, Glini, Gvozdu, Krašiću…

  Ovdje valja spomenuti da je riječ o ljudima koji imaju gotovo najviše plaće u državi, koje se one kreću od 47 do 60 tisuća kuna neto. Unatoč tome, prebivališta su lažno prijavljivali u mjestima bez prireza kako bi izbjegli plaćanje tih davanja lokalnoj samoupravi.

  Telegram navodi da je  informacije o lažnim prebivalištima što ih prijavljuju neki djelatnici HKZP-a ima već duže vrijeme. Isprva se radilo samo o glasinama, no još lani smo dobili i popis s konkretnim imenima. Uputili smo tada upite na više elektronskih adresa u HKZP-u, no u odgovorima koje smo dobili tvrdnje o mogućem lažiranju prebivališta redom su bile odbačene kao insinuacije.

  Prema anonimnoj prijavi na osnovu koje je policija dovršila kriminalističko istraživanje, jedan od kontrolora na svojoj je adresi u okolici Zagreba neko vrijeme imao prijavljenih čak 20 svojih kolega. Riječ je o adresi koja se također nalazi u mjestu bez prireza te je na taj način omogućio ostalima da im se mjesečno primanje ne umanjuje za taj dodatni iznos. Pri tome su radili štetu proračunu grada Zagreba.

  Koliko je kontrolora utajilo porez?

  Iz Policijske uprave zagrebačke nisu precizirali koji su period obuhvatili prijavom, te zašto nisu prijavili sve djelatnike HKZP-a koji su bili navedeni u anonimnoj prijavi s početka ove godine. Tamo ih je, kako doznajemo, bilo gotovo 30 uz precizno navedene prave i lažne adrese. Doduše, naši izvori iz HKZP-a uvjereni su kako je ovo tek početak, te kako bi u nastavku kriminalističkog istraživanja moglo biti i više prijavljenih i više štete.

  Inače, ovo nije prva afera s lažnim prebivalištima u HKZP-u. Naši izvori tvrde da su zbog sumnji u lažiranje adresa čelni ljudi te tvrtke još 2012. tražili od zaposlenika da pod kaznenom i materijalnom odgovornošću jamče da doista i žive na adresi koju su prijavili poslodavcu. Isto je ponovljeno i 2014. godine. Od ranije se zna i za jedan slučaj u kojem je osoba iz HKZP-a morala platiti poreznoj upravi dugovanje zbog utajenih prireza, i to veće od 100 tisuća kuna.

  Policijska uprava zagrebačka je nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja sada dostavila Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici posebno izvješće u kojem su navedena kaznena djela za koja se sumnjiče osmorica kontrolora. Osmorica se sumnjiče za utaju poreza, a četvorica još i za prijevaru.

  Kontrola leta: ‘Kaznena djela su ozbiljna’

  Iz HKZP-a za Telegram su potvrdili da su zaprimili službenu obavijest policije.

  “Kao jedna od oštećenih strana zaprimili smo službenu obavijest od Policijske uprave zagrebačke da se pojedini zaposlenici Hrvatske kontrole zračne plovidbe terete za ozbiljna kaznena djela”, kažu nam.

  Što će HKZP zbog toga poduzeti?

  “U ovom trenutku još nemamo sve potrebne informacije niti o samim počiniteljima kaznenih djela niti o iznosima s njima povezane štete, no zasigurno ćemo poduzeti sve raspoložive pravne korake u cilju maksimalne zaštite interesa HKZP-a”, poručuju.

  Iz Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici odgovaraju kako još uvijek analiziraju opsežnu dokumentaciju koju im je poslala policija.

  Anita M.