13 C
Split

Zašto i kako uklanjati listove oko grozdova?

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Kako objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Nebojša Mladenović, u suvremenom vinogradarstvu se redovno primijenjuje defolijacija(uklanjanje listova), a to se čini zbog povećanja kvalitete grožđa. Defolijacija se obavlja na 20-30 dana prije berbe grožđa. Iz zone lastara, u kojoj se razvijaju grozdovi, uklanjaju se pojedini listovi koji zasjenjuju grozdove. Tako se značajno poboljšava osvjetljenost i aeracija (opskrba grozdova zrakom), što doprinosi njihovom boljem sazrijevanju, potpunoj obojenosti pokožice i manjem razvoju sive truleži na grožđu.

Uklanjanjem listova oko grozdova ubrzava se zrenje grožđa, poboljšava mu se kvaliteta i smanjuju gubici uslijed truljenja. U našim područjima defolijacija se provodi u rujnu i listopadu. Ona se radi ručno, a u novije vrijeme se koriste i strojevi, kao i kemijska sredstva (defolijanti).

Voditi računa o vremenu i broju uklonjenih listova

Da bi se ostvarili pozitivni efekti defolijacije, neophodno je voditi računa o vremenu i broju uklonjenih listova. Kada se pri defolijaciji ukloni 15-25% listova, na 20-30 dana prije berbe grožđa, pozitivni efekti su vrlo izraženi. Mladenović naglašava da se uklanjaju isključivo stari listovi, čija je fotosintetska aktivnost slaba. On dodaje da zbog znatnog poboljšanja fitoklime čokota, preostali listovi obavljaju intenzivniju fotosintezu i stvaraju dovoljno ugljikohidrata za ishranu i sazrijevanje grozdova i lastara, kao i za nagomilavanje rezervne hrane.

Sorte grožđa različito reagiraju na uklanjanje lišća

Reakcija sorti na defolijaciju je različita. Sorta muškat hamburgpozitivno reagira na postepenu defolijaciju. Od početka razvoja grozdova, treba uklanjati pojedine listove koji zasjenjuju grozdove, zato što se u sjeni razvijaju rehuljavi grozdovi, koji slabo sazrijevaju. S druge strane, grozdovi sorte kardinaldobivaju bolju obojenost kada rastu u uvjetima slabe zasjene nego na direktnoj svjetlosti. Zbog toga je potrebno da se za svaku sortu obave ogledi radi razrade najpogodnije ampelotehnike odnosno pravilne i pravovremene primjene pojedinih mjera zelene rezidbe u okviru njenog uzgoja, uzimajući u obzir zemljišne i klimatske uvjete sredine kao i sistem uzgoja.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Flauder: Da HDZ na listu stavi rolu WC papira, dobila bi 10 posto glasova

Goran Flauder, novinar iz Osijeka, analizirao je u Newsroomu sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka na N1 televiziji, ali i političku situaciju...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img